Baklava pistaći i baklava sa suvim šljivama

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Baklava pistaći i baklava sa suvim šljivama

Sastojci

250 g pistaća

500 g kora za baklavu

100 g mlevenog keksa

250 g suvih šljiva bez koštica

250 ml slatke pavlake za kuvanje

125 g margarina sa maslacem

 

Lajter – sirup od šećera

 

500 g šećera

500 ml vode

2 limuna

2 cveta star anisa

1 dl rakije od šljiva

½ kašičice cimeta

150 g seckanih oraha

 17-sa-slatkim-na-ti-baklava-pistaci-i-sljive-5

Baklava pistaći

U posudu za mešanje sipati mlevene pistaće i keks, dobro promešati.

U manju šerpu sipati margarin i pavlaku za kuvanje i na umerenoj vatri ostaviti da provri.

Na jednu koru četkicom namazati otopljeni margarin sa maslacem i pavlaku, pa tu koru presaviti na pola i u dnu kore dužinom sipati fil od pistaća i mlevenog keksa, zatim saviti koru u štap. Sve ređati u podmazan pleh. Na kraju premazati mešavinom pavlake i margarina i seći parčiće željene dužine.

Baklava sa suvim šljivama

U šerpu staviti suve šljive, cimet i rakiju i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 10 minuta. Procediti i ostaviti da se ohladi, pa pomešati sa seckanim orasima.

Koru namazati uljem, pa je presaviti na pola, a u donji deo kore staviti fil i motati baklavu. Ređati u podmazani pleh i obavezno pre pečenja baklavu nauljiti i iseći parčiće željene dužine.

Peći u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta na 180 °C.

Ohlađenu baklavu preliti vrućim lajterom. Ostaviti da se sve ohladi i da baklava upije sirup.

Lajter-sirup od šećera

Staviti 500 g šecera sa 500 ml vode u šerpu i na tihoj vatri pustiti da provri. Kad provri dodati isečen limun na kriške i 2 cveta star anisa, pa kuvati jos 5 minuta.(Lajter za baklavu može se skuvati i ranije, bitno je da jedno uvek bude hladno – vrelu baklavu preliti hladnim lajterom ili obrnuto!!!).

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

16-sa-slatkim-na-ti-esterhazi-torta-1
prethodna
Esterhazi torta
18-sa-slatkim-na-ti-limun-hleb-i-komisbrot-1
sledeća
Limun hleb i Komisbrot

Dodajte svoj komentar