Bhaji sa lukom, raita sa nanom i kari od povrća

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bhaji sa lukom, raita sa nanom i kari od povrća

Sastojci

2 glavice crnog luka

175 g speltinog brašna

1 kašičica đumbira

½ kašičice ljute tucane paprike

½ kašičice kurkume

½ kašičice korijandera u prahu

suncokretovo ulje

so

2,5 dl vode

 

Raita sa nanom

 

2 dl milerama

1 kašičica nane (sitno seckana)

1 kašičica meda

½ kašičice belog luka u prahu

½ kašičice soli

 

Za dekoraciju:

 

ljuta tucana paprika

 

U posudi izmešati luk, brašno i sve začine. Posoliti, pa polako dodati vodu dok se ne dobije gusta smeša.

Sunckretovo ulje zagrejati u manjoj i dubljoj šerpici na srednje jakoj temperaturi. Kašikom uzeti deo smeše sa lukom, pa uz pomoć druge kašike spustiti luk u vrelo ulje. Peći 1-2 kašike u isto vreme, ne više od toga. Kada su se „loptice“ zarumenele i izgledaju hrskave, izvaditi ih uz pomoć rupičaste kašike i staviti na salvetu da se ocede od viška ulja. Služiti odmah uz raitu. Raitu napraviti tako što se pomešaju svi sastojci, pa ih začiniti po ukusu sa medom, belim lukom i solju.

 

Kari od povrća

povrće po želji (seckano na kockice ili neki drugi oblik iste debljine i veličine)

 

1 tikvica

1 šargarepa

1 paprika

1 krompir

1 šaka svežeg mladog spanaća

1 manja konzerva pelata

2 dl kokosovog mleka

100 ml soka od paradajza

100 ml vode

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 kašika karija

½ kašičice ljute mlevene paprike

so i biber

ulje za prženje

 

Na vruće ulje staviti prvo namirnice koje se najduže kuvaju, dodati začine i pržiti jedan minut. Stalno mešati. Dodati luk i beli luk. Pržiti još jedan minut, pa  dodati ostale namirnice. Izmešati i ostaviti da se prži oko 5 minuta uz često mešanje. Posle tog vremena dodati pelat, vodu, sok od paradajza, kokosovo mleko, posoliti i pobiberiti po želji. Poklopiti i ostaviti da se kuva 10 minuta. Skinuti poklopac, smanjiti jačinu  i ostaviti da se ukrčka još 10 minuta. Nakon kuvanja dodati mladi spanać i dobro promešati.

Služiti uz pirinač ili parathu.

 

 

Lachcha paratha

 

(za 6 kom)

 

1 šolja integralnog brašna

1 šolja pšeničnog brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli

1 kašika šećera

malo manje od 250 ml mleka (dodati koliko je potrebno da se dobije odgovarajuća konzistencija testa)

puter

 

Pomešati brašna, so, šećer, sodu bikarbonu i promešati. Dodati skoro svo mleko, izmešati i umesiti glatko testo, srednje meko. Poklopiti vlažnom krpom i ostaviti da odmori 15-20 minuta.

Podeliti testo na 6 loptica. Svaku lopticu tanko razvaljati, premazati gijem (ili otopljenim puterom), posuti brašnom i iseći na trake iste širine (oko 3-4 cm). Poređati trakice jednu preko druge, blago rastegnuti po dužini, pa uviti u puž. Blago spljoštiti sa gornje strane i poklopiti vlažnom krpom i ostaviti da se odmore 15 minuta.

Radnu površinu pobrašnjaviti i razvaljati oklagijom pužiće u krugove na debljinu 2mm.

Zagrejati tiganj koji se ne lepi na srednju temperaturu i staviti parathu da se peče. Kada se pojave mehurići, okrenuti na drugu stranu i premazati puterom. Kada je strana koja se peče porumenela, okrenuti, pa je premazati gijem. Peći dok se i donja strana ne zarumeni, pa prebaciti u krpu prethodno stavljenu u kesu. Pre nego se stavi u kesu, parathu malo zgužvati rukama.

Poslužiti toplo.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_3603
prethodna
Korpice sa pečenim jajima, skonsi i salata sa kamamberom i jagodama
IMG_3668
sledeća
Skjaćata

Dodajte svoj komentar