Borkina kapama sa domaćim kiselim mlekom i hlebom sa kimom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Borkina kapama sa domaćim kiselim mlekom i hlebom sa kimom

Sastojci

1 kg teleće plećke

50 g brašna za paniranje

500 g blitve

500 g raštana

500 g spanaća

3 praziluka

3 glavice crnog luka

so

biber

ulje

 

Crni luk iseći na rebarca, praziluk na trake, teletinu uvaljati u brašno i skloniti sve sa strane. Ulje zagrejati u velikoj šerpi i u njoj prodinstati crni luk dok ne dobije stalastu strukturu, začiniti solju i biberom. Smanjiti temperaturu, a na drugom tiganju sa malo ulja zapeći teletinu sa obe strane da dobije boju. Kada je gotova prebacimo teletinu na crni luk. Preko teletine ređati red blitve, red praziluka, red raštana, pa praziluka, red spanaća, pa opet praziluka. Kako se količina zeleniša u šerpi bude smanjivala, ređati sve istim redom dok se sva količina ne potroši. Poklopiti i ostaviti na umerenoj temperaturi da se krčka oko 2 sata dok teletina potpuno ne omekša. Poslužiti tako da u tanjiru bude komad mesa sa svim zelenišem preko.

 

Domaće kiselo mleko

 

1 l mleka

200 ml kisele pavlake

 

Mleko skuvati, ostaviti da se prohladi i odvojiti oko 1 dl za dodavanje u kiselu pavlaku. Prohladiti dok ne bude mlako i dodavati prohlađeno mleko u pavlaku uz mešanje da se ne stvore grudvice. U ostatak mlakog mleka dodati razblaženu pavlaku i izmešati par minuta. Potom sipati u posude po želji iz kojih će se kiselo mleko služiti. U veći sud staviti dve kuhinjske krpe, pa poređati posudice sa mlekom, prekriti folijom i preko toga još jednom krpom. Ostaviti na toplom mestu 4-6 sati. Pre služenja lepo rashladiti.

 

Hleb sa kimom

 

500 g pšeničnog belog brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašika meda

2 kašičice soli

3 kašike ulja

300 ml mlake vode

2 kašičice kima

 

Zagrejati rernu na 180°C. Pomešati  sve suve sastojke, pa dodati ulje, vodu, kim i med. Varjačom dobro promešati da se sjedini. Napraviti manju veknu i zaseći malo nožem. Oblikovati testo uz dodavanje brašna po potrebi. Staviti na pleh prekriven papirom za pečenje i peći 15-20 minuta, dok korica ne dobije braon zlatnu boju.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_6215
prethodna
Dimljena šaran sarma u vinovoj lozi
IMG_6515
sledeća
Perkelt u ludaji

Dodajte svoj komentar