Bundeva iz Kikinde – Kikinda sa šmekom Španije

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bundeva iz Kikinde – Kikinda sa šmekom Španije

Sastojci

Potaž od bundeve

  • 700 g bundeve
  • 1 glavica crvenog luka
  • 100 g praziluka
  • 100 g šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 l vode ili bistre supe
  • ½ kašičice bibera
  • so po ukusu

Dekoracija

  • semenke bundeve

Bundeva na vinu

  • 600 g bundeve
  • 2 dl slatkog vina
  • 2 dl vode

Preliv

  • 100 g meda
  • 300 g višanja
  • Sladoled

 

Način pripreme:

  1. Potaž od bundeve – U dublju šerpu sipati ulje i u njemu dinstati luk i praziluk. Dodati šargarepu i na manje komade isečenu bundevu, zatim beli luk. Sve dinstati, često mešajući dok bundeva ne omekša. Posoliti i pobiberiti, po ukusu.
  2. Naliti vodom ili supom. Kada proključa, smanjiti temperaturu na umerenu i kuvati sve dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta.
  3. Štapnim mikserom izmiksovati sadržinu šerpe, da se dobije kremasta struktura pa kuvati još 5 minuta. Po potrebi dodati jos soli i bibera.
  4. Servirati toplo, ukrašeno bundevinim semenkama, po želji sa kašikom kisele pavlake.
  5. Bundeva na vinu – Bundevu iseći na kockice u željenom obliku za serviranje. U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu i vino i na umerenoj vatri ostaviti da proključa. Samnjiti temperaturu i preko šerpe sa vinom staviti mrežicu za kuvanje na pari, a u mrežicu staviti kockice bundeve.
  6. Poklopiti i kuvati na pari dok bundeva ne omekša. Po želji, može se dodati kašičica cimeta.
  7. U drugoj šerpi na medu ušpinovati višnje.
  8. Bundevu servirati sa kuglom sladoleda i prelivom od višanja.
Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

im254_gratinirane dagnje
prethodna
Gratinirane dagnje
im256_nakalde
sledeća
Nakalde – Knedle od slavskog kolača

Dodajte svoj komentar