Čarapanski krambl kolač sa višnjama u posudama od šećera

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Čarapanski krambl kolač sa višnjama u posudama od šećera

Sastojci

Preliv za krambl

4 kašike džema od šljiva

50 ml crvenog vina

1 kašika smeđeg šećera

 

Testo za krambl

150 g margarina

200 g brašna

80 g šećera

50 g domaće granole (musli, badem, lešnik i med)

 

Za podmazivanje pleha

30 g

 

Višnje za krambl

300 g višanja

40 g pudinga od vanile

kašičica cimeta

50 g šećera

 

Za posude od šećera

2 deblja balona

ulje za podmazivanje balona

200 g bombonskog sirupa

300 g šećera

75 ml vode

boja za kolače (crvena)

 

 

Dekoracija

sladoled od vanile

 

Prvo napraviti preliv. U manjoj šerpici pomešati džem od šljiva sa vinom i šećerom, dobro sjediniti i pustiti da proključa uz mešanje. Skloniti sa strane da se hladi. Margarin usitniti viljuškom i pomešati sa brašnom prstima dok se ne napravi mrvičasta masa. Dodati musli i šećer, pa promešati. Višnje pomešati sa šećerom, cimetom i pudingom, sjediniti sa kramblom i preručiti u podmazan pleh.  Peći u rerni 30 minuta na 180°C. U međuvremenu, pripremiti posude od šećera.

 

Posude od šećera

Napuniti balon sa vodom i ukloniti sav vazduh iz njega. Osušiti sa papirnim ubrusom i namazati sa malo ulja. Pomešati glukozni sirup, šećer i vodu. Mešati dok se šećer ne rastvori. Balončiće koji će se stvarati od sirupa uklanjati četkicom za premazivanje, kako se sirup ne bi punio vazduhom. Čim se sav šećer otopi, skloniti sa vatre, umešati željenu boju, ali  masa ne sme da se zagreje na temperaturu višu od 140°C. Lagano prelivati balon šećernim sirupom u bojama po želji. Staviti u frižider na kratko, dok se ne stegne, zatim izvaditi i napraviti malu rupu na balonu da voda polako iscuri, ne dolazeći u dodir sa šećernom posudicom. Lagano odvojiti balon od šećera.

Servirati kolač u posudice od šećera dodati sladoled od vanile i preliti sa prelivom koji smo napravili na samom početku.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4867
prethodna
Bakin kolač na “Keti” način
IMG_4905
sledeća
Džigerica u belom vinu “a la trstenička domaćica” sa pečenim tikvicama

Dodajte svoj komentar