Čorba od graška i krompira

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Čorba od graška i krompira

Sastojci

2 krompira

½ većeg praziluka

3 čena belog luka

300 g graška

625 ml vode

1 kašika kokosovog ulja

½ kašičice soja sosa

½ kašičice meda

susam

 

 

Iseckati praziluk i beli luk. Dublju šerpu zagrejati i dodati kokosovo ulje. Nakon toga dodati krompir isečen na kockice, praziluk i propržiti 5 minuta. Zatim dodati i beli luk i propržiti 2-3 minuta. Dodati grašak, so i biber. Izmešati i preliti vodom. Kuvati oko 15 minuta, odnosno dok grašak i krompir nisu skuvani.

Štapnim mikserom izblendirati čorbu, korigovati slanoću i gustinu (ako volite ređe, dodajte još malo vode).

Dodati med i soja sos. Ukoliko je slatkasto, dodati i par kapi limunovog soka. Slatkoća najviše zavisi od graška. Pre služenja posuti pečenim susamom i krutonima.

 

 Salata od spanaća sa prelivom od putera bundevinih semenki

200 g svežeg mladog spanaća

2 šargarepe

1 paprika

30 g pečenog suncokreta

1 limun

1 kašika ulja od bundeve

 

Za krutone

2 mala parčeta beskvasnog hleba isečenog na kockice

1 kašika maslinovog ulja za prženje

malo karija

malo mlevene ljute paprike

 

Preliv od putera bundevinih semenki:

2 kašike putera od semenki bundeve

1 čen belog luka

prstohvat soli

limun po ukusu

voda po potrebi

10 g pečene golice

U činijici pomešati bundevin puter, limun, so i beli luk. Dobro sve izmešati, pa polako dodati vodu i mešati da se dobije tečna, kremasta struktura. Ostaviti sa strane da se ukusi povežu. U tiganju zagrejati jednu kašiku ulja. Dodati kockice hleba i začine. Propržiti da kockice postanu hrskave. Ostaviti sa strane da se ohlade. Spanać oprati i dobro osušiti. Iseckati na trakice. Šargarepu i papriku iseckati na kockice. Pomešati u činiji sa golicom i začiniti po ukusu. Preliti prelivom i poslužiti odmah sa krutonima.

Krambl od borovnica

300 g zamrznutih ili svežih borovnica

½ kašičice cimeta

50 g speltinog brašna

75 g ovsenih pahuljica

50 g putera

50 g šećera od šećerne trske

1 kašika meda

1 kašičica arome vanile

Za serviranje

2 dl grčkog jogurta

Rernu uključiti na 180 stepeni. Jogurt pomešati sa 1/2 kašike meda, vanila ekstratom i ostaviti sa strane. Borovnice prebaciti u manju vatrostalnu posudu. U činiji izmešati brašno, ovsene pahuljice, puter i šećer. Napraviti mrvičastu smesu i posuti preko borovnica. Preliti ostatkom meda  i peći 20 minuta u rerni na 200°C.  Služiti sa grčkim jogurtom.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4489
prethodna
Karpaćo od lososa i salata od kinoe
IMG_3192
sledeća
Hleb sa lukom i začinima i flute

Dodajte svoj komentar