Ćuptete u testu, umak od belog luka i umak od rena

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ćuptete u testu, umak od belog luka i umak od rena

Sastojci

1 dl ulja

800 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašika šećera

0,5 l mleka

3 jaja

250 g margarina sa maslacem

1 kašika soli

500 g junećeg mlevenog mesa

1 glavica crvenog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

sitno seckani peršun

slatka mlevena začinska paprika

ljuta mlevena začinska paprika

so

biber

mešavina semenki

 

Pomešati suvi kvasac sa mlekom i kašikom šećera. Ulupati dva jaja sa uljem. U brašno dodati mleko sa kvascem i šećerom, uz mućenje mikserom sa nastavkom za mešenje testa. Dodati umućena jaja sa uljem i so. Umešati kompaktno meko testo. Ostaviti testo da naraste.

Za to vreme na malo ulja popržiti sitno seckani crveni luk i rendanu šargarepu, dok ne omekša. Peršunov list sitno iseckati. Pomešati prženi luk i šargarepu sa mlevenim mesom u činiji. Začiniti sitno seckanim peršunovim listom, sitno seckanim belim lukom, slatkom i ljutom mlevenom paprikom, solju i biberom. Od ove smese oblikovati ćuftete.

Kada se testo duplira premesiti ga na obrašnjavljenoj radnoj površini i razviti ga  u pravilan  krug. Premazati omekšalim margarinom sa puterrom. Rastanjeni krug treba zaseći na 8 mesta. Svaki zasečeni deo preklapati ka sredini i ponovo razviti tanko testo u oblik kvadrata. Testo seći na manje kvadrate širine 3 prsta. Potom tako pripremljene kvadrate testa puniti ćuftetama od mlevenog testa. Uglove testa spojiti, potom ih umočiti u umućeno jaje, pa u mešavinu semenki. Ređati u kalup za projice i ponovo premazati jajetom odozgo.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta.

Od preostalog testa seći pločice i posuti ih semenkama, pa takođe peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

 

 

Umak od belog luka

 

2 glavice belog luka

½ dl maslinovog ulja

2 dl kisele pavlake

3 kašike majoneza

2 kašike jogurta

1 kašičica senfa

so i biber

 

Beli luk očistiti i na tihoj vatri kuvati dok ne omekša u maslinovom ulju. Potom ga samleti sa uljem u secku. Pomešati u činiji majonez, kiselu pavlaku, jogurt i senf,  pa im dodati pire od belog luka. Začiniti solju i biberom. Dekorisati peršunovim listom.

 

 Umak od rena

2 dl kisele pavlake

5 kašika majoneza

1 kašika rena

sok ½ limuna

4 tvrdo kuvana jaja

so i biber

 

Pomešati kiselu pavlaku, majonez i ren, začiniti limunovim sokom, solju i biberom, pa u tako dobijeni umak narendati dva kuvana jaja, a dva naseći na ¼ i promešati.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_5457
prethodna
Vegeterijanska pita, riblja čorba i presna pogača
IMG_4827
sledeća
Kvrguša, pileća supa i punjena pileća prsa

Dodajte svoj komentar