Ćuretina u umaku od kozica, aromatizovani krompir i trebinjske bajadere

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ćuretina u umaku od kozica, aromatizovani krompir i trebinjske bajadere

Sastojci

Ćuretina u umaku od kozica

700 g ćuretine

250 g kozica

50 g suvog mesa

2-3 mlada luka

½ l pavlake za kuvanje

1 dl mleka

limunov sok

puter

ulje za prženje

 

Začini

so

biber

kurkuma

korijander

suvi začin

vlašac

 

Ćuretinu  isecite na trakice, začiniti suvim začinom, kurkumom, solju, biberom i limunovim sokom, te preliti uljem i ostaviti da se marinira barem 2-3 sata. Tako mariniranu ćuretinu,  izgrilujte  na mešavini ulja i putera u tiganju, pa odvojiti na poseban tanjir. Na ostatku masnoće popržiti sitno seckano suvo meso 30-ak sekundi, pazeći da ne postane pretvrdo, pa mu dodajte mladi luk isečen na kolutiće i popržite još 1-2 minuta, prelte pavlakom za kuvanje i mlekom,  promešajte i pustiti da zavrije da biste videli gustoću. Ne sme biti pregusto, ako jeste razredite ga dolivajući još malo mleka. U tako pripremljen umak dodati kozice, pa vratiti grilovanu teletinu i pirjati barem 15-ak minuta dok ćuretina ne omekša i okusi se sjedine. Pre posluživanja pospite usitnjenim vlašcem.

 

 

Aromatizovani krompir

700 g mladog krompira

2 jaja

50 g mlevenih orašastih plodova (badem, orah, kikiriki)

beli luk u granulama

korijander

kurkuma

so

suvi začin

crvena mlevena paprika

 

 Priprema:

Krompir iseći na kriške i skuvati 80 %, a kada je krompir skuvan staviti u pleh i preko njega  jaja gde smo stavili miks začina. Naliti preko krompira i preko toga staviti mlevene orašaste plodove. Peći u zagrejanoj rerni 180 c oko 15-20 minuta.

 

 Trebinjske bajadere

 

300 g pasulja poljaka

100 g suvih smokvi

100 g suvog grožđa

100 g oraha

100 g badema

100 g lešnika

3 kašike meda

 

Po želji

cimet

muskatni orah

đumbir u prahu

 

Preliv

 200 g čokolade za kuvanje

½ dl vode

 Skuvati pasulj, ocediti i ohladiti. Suve smokve i groždje zajedno za orašastim blodovima i pasuljem samleti na mašini. Kada sve sameljete dodati 3 kašike meda kako bi povezali. Oblikujte u kuglice i odložiti u frižider da se stegne.

Na pari u uodgovarajućoj šerpi otopiti čokoladu sa malo vode. Kada su se kuglice stegle preliti čokoladom i opet vratiti u frižider.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4162
prethodna
Hleb bez brašna, namaz od pasulja i kikirikija i Nedina salata od mladog luka
IMG_4292
sledeća
Salata od ječma i teletine, punjena jaja i slatki mlinci

Dodajte svoj komentar