Dalmatinska pašticada

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dalmatinska pašticada

Sastojci

1,3 kg junećeg buta

0,5 dl vinskog sirćeta

2 dl crnog vina

150 g hladne mesnate kuvane slanine (iz zamrzivača)

1 dl ulja

6-7 čenova belog luka

4-5 karanfilića

1 veza korenastog povrća za supu

1 crni luk

2 dl prošeka (slatkog vina)

0,5 dl govedjeg bujona

2 kašike paradajz pirea

prstokvat muskatnog oraščića

20 g suvih šljiva

5 g soli

5 g bibera

 

Njoke:

500 g kuvanog brašnastog krompira

200 g brašna

1 jaje (+1 jaje za premazivane)

1 žumance

so, biber

 

Način pripreme:

Meso preko noći ostaviti da odstoji u crnom vinu i sirćetu.

U mesu napraviti duboke tanke zareze i u zareze staviti slaninu isečenu na klinove, čenove belog luka i karanfiliće.

Meso dobro opeći u tiganju na malo ulja da dobije boju pečenog mesa i koricu koja će čuvati sočnost mesa.

Meso prebaviti u pekač a u tiganj u kome smo opekli špikovani but dodati korenasto povrće sečeno na kocke i krupno sečen luk da se proprži u sokovima od mesa. Nakon toga dodati pasirani paradajz, promešati još malo propržiti. Dodati prošeko, bujon, muskatni oraščić i sve dobro promešati. Nakon toga dodati suvih šljiva, začiniti solju i biberom. Sve iz tiganja presuti u pekač preko mesa da meso ogrezne. Poklopiti i staviti da se peče u rerni na 220°C dok ne proključa a zatim smanjiti temperaturu na 160°C da se peče barem 3h.

Kada je meso pečeno izvaditi karanfiliće i ostaviti da se malo ohladi a povrće u pekaču usitniti štapnim mikserom da se dobije sos. Ostaviti da krčka par minuta uz dodatak nekoliko suvih šljiva.

Krompir se kuva dok se ne skuva 70%, potom suši u pećnici na 150°C 10 minuta.

Sjediniti krompir sa brašnom, jajetom i žumancetom i začiniti po ukusu.  Dobro ispasirati i dresir kesom na plehu za pečenje formirati “ruže”. Svaku “ružu” premazati umućenim jajetom i peći u rerni 15 minuta na 160°C blizu gornjeg grejača u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.

Meso iseći na tanke komade i servirati sa sosom od povrća i ružama od krompira.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža rođen je 1947. godine. Bio je poznati kuvar na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Sa Ivom Serdarem, a kasnije Oliverom Mlakarem, vodio je veoma popularan kuliransrki šou "Male tajne velikih majstora kuhinje" u produkciji TV Zagreba od 1974. godine do početka devedesetih.

ciz-ep02-so-mov_snapshot_18-25_2016-10-10_16-10-26
prethodna
Bavarske perece
lbsk-ep01-telece-rolnice-sa-gorgonzolom-mov_snapshot_13-23_2016-10-10_16-19-37
sledeća
Teleće rolnice sa gorgonzolom

Dodajte svoj komentar