Domaća nedeljna žuta supa i namazi od piletine, junetine i povrća

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Domaća nedeljna žuta supa i namazi od piletine, junetine i povrća

Sastojci

1 kg pilećih bataka

1 kg junećeg ribića

400 g šargarepe

200 g paškanata

200 g celera

1 glavica crnog luka

200 g korena peršuna

1 veza svežeg peršuna

2 lista lovora

biber u zrnu

so

 

Staviti juneći ribić isečen na krupnije komade i batake  u šerpu sa oko 5 l hladne vode zajedno sa korenastim povrćem i začinima i zagrejati do ključanja. Crni luk iseći na pola i ispeći na ringli, i sa ljuskom dodati u lonac. Kkda proključa ostaviti da se krčka 4 sata.

Kada proključa smanjiti vatru da ne ključa, ali da se voda i dalje pokreće (krčka). Za to vreme skidati kašikom sa površine vode penu koja se stvara od mesa.

Procediti sve čvrste sastojke iz supe – meso očistiti i razdvojiti junetinu od piletine a svo povrće odvojiti. Proce]enu supu vratiti na najjaču vatru da proključa i u nju dodati rezance – njima obično treba oko 3-5 minuta da se skuvaju. Nakon toga poslužiti supu sa rezancima.

 

Za salatu od junećeg ribića:

 

1 kg kuvanog ribića iz supe

200 ml majoneza

2 kašike kisele pavlake

2 kašike senfa

2 crvena luka

100 g praziluka

100 g stabljika celera

1 manja veza peršuna

so

biber

 

Kuvani ribić naseckati na sitna vlakna. Praziluk, crveni luk, stabljike celera i peršun naseckati na sitno. Umešati sve sastojke i dobro ohladiti u frižideru. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

 

Za namaz od piletine:

1 kg kuvanih bataka iz supe

125 g putera

1 crveni luk

1 kašika worcester sosa trebalo bi vuster sosa

3 kašike supe po potrebi

so

biber

 

Kuvane batake očistiti od kože i kostiju – odvojiti čisto meso. Puter otopiti, pa na delu putera propržiti sitno naseckani luk do karamelizacije, začiniti solju i biberom. U blender dodati prženi luk, meso sa bataka, vuster sos i ostatak otopljenog putera. Izblendati, pa po potrebi podesiti gustinu dodavanjem supe. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ohladiti dobro u frižideru i poslužiti kao hladni namaz.

 

Za namaz od povrća:

kuvano povrće iz supe

1 kisela pavlaka

1/4 veze sveže mirođije

2 čena belog luka

2 kašike maslinovog ulja

so

biber

Povrće iz supe izblendati u blenderu zajedno sa maslinovim uljem i belim lukom. Procediti kroz gustu cediljku pritiskanjem kašike da bi se odvojili svi čvrsti delovi korenastog povrća. Umešati pire od povrća sa hladnom kiselom pavlakom i sveže naseckanom mirođijom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ohladiti i poslužiti kao hladni namaz od povrća.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4558
prethodna
Buzara bela i crvena, focaccia hleb
IMG_4535
sledeća
Svinjski pauflek, salata od praziluka, spanaća i nane, domaće burger lepinje

Dodajte svoj komentar