Dubrovačka rožata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dubrovačka rožata

Sastojci

Rožata
500 ml mleka
125 g šećera
3 jaja
2 žumanca
korica 1 limuna
½ mahune vanile
nekoliko kapi ružine vodice

Karamela
150 g šećera
1 kašika vode

Kolač od oraha
120 g mlevenih oraha
80 g smeđeg šećera
100 g putera
60 g mekog brašna
40 g šećera u prahu
3 belanca
2 žumanca
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
korica 1 limuna

Chantilly
200 g slatke pavlake
½ mahune vanile

Dekoracija
jestivo cveće ili ružine latice
100 g svežih malina
40 g džema od malina

 

Prokuvati mleko sa šećerom i začinima, prohladiti. Žicom za lupanje umutiti jaja i povezati sa smesom od mleka, procediti.

Napraviti karamelu od šećera i izliti u posudice. Nasuti smesu za rozatu, nasuti ključale vode do ½ visine samih kalupa, i staviti da se peče/kuva u vodenoj pari na 160-170*C dok nije drhtavo u sredini, a čvrsto na dodir na rubovima. Sa termometrom se meri 75-78*C. Ohladiti par sati ili preko noći.

Umutiti 1 belance i 2 žumanca sa smeđim šećerom, dodati  istopljen puter. Suve sastojke pomešati, spojiti ih sa jajima, dodati koru limuna, zatim sjediniti sa belancima. Premazati smesu na pleh za pečenje obložen  papirom za pečenje. Peći na 175*C dok nije sunđerast na dodir. Auštehovati krugove promera samih rozata.

Na tanjir staviti kolač od oraha, preko izvaditi rozatu od kalupa da se slije karamela po tanjiru, ukrasiti chantilly kremom, jestivim cvećem i svežim malinama punjenim džemom od malina.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

MEDOVIJ TORTA (3)
prethodna
Ruski medovik
MOSKVA SHNIT (5)
sledeća
Moskva šnit

Dodajte svoj komentar