Egipatska torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Egipatska torta

Sastojci

Kora

16 belanaca

250 g šećera

300 g mlevenih oraha

100 g brašna

 

Prvi fil

16 žumanaca

14 kašika šećera

1 vanilin šećer

3 kašike brašna

50 g gustina

500 ml mleka

250 g margarina sa maslacem

 

Drugi fil

200 g šećera

200 g krupno seckanih lešnika

600 g ulupanog šlaga

 

Dekoracija

100 g bele čokolade

Kora – Mutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Kada se belanca lepo nalupaju dodati orahe iz dva puta, lepo izmešati špatulom, pa dodati brašno i  izmešati u kompaktnu masu. Masu razvlačiti na papir za pečenje. Od ove mase treba da se izvuče 3 pravougaone što tanje kore (od ovih kora kada se ohlade austeherom se izvuče 8 kora). Kore peći  u zagrejanoj rerni  na 180 stepeni 7 minuta.

Prvi fil – 4 dl mleka staviti na tihu vatru da se zagreje, dodati šećer i vanil šećer. Spojiti gustin, brašno, ostatak mleka i žumanca, sve izmešati da nema grudvica. Kada mleko provri dodati mu žumanca i  kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti krem da se ohladi. U mikseru umutiti margarin sa maslacem, pa mu dodati ohlađeni krem.

Drugi krem – Staviti šećer na tihu vatru da se istopi (bez grudvica),  u istopljen šećer dodati lešnike, sve dobro izmešati, pa grilijaš od lešnika tanko razvući na  nauljenu podlogu i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni grilijaš samleti na sitno, pa spojiti sa ulupanom slatkom pavlakom.

Spajanje – Na koru tanko namazati vanil krem, pa grilijaš od lešnika, pa staviti koru i tako sve do kraja. Staviti tortu da se stegne u frižider, a kada se  ohladi gore je namazati šlagom, pa skinuti ring. Otopljenom čokoladom prelivati ivice. Tortu na kraju posuti grilijašom od lešnika.

Kitchen TV

prethodna
Kardinal
sledeća
Rio kolač

Dodajte svoj komentar