Egipatska torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Egipatska torta

Sastojci

Kora

16 belanaca

250 g šećera

300 g mlevenih oraha

100 g brašna

 

Prvi fil

16 žumanaca

14 kašika šećera

1 vanilin šećer

3 kašike brašna

50 g gustina

500 ml mleka

250 g margarina sa maslacem

 

Drugi fil

200 g šećera

200 g krupno seckanih lešnika

600 g ulupanog šlaga

 

Dekoracija

100 g bele čokolade

Kora – Mutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Kada se belanca lepo nalupaju dodati orahe iz dva puta, lepo izmešati špatulom, pa dodati brašno i  izmešati u kompaktnu masu. Masu razvlačiti na papir za pečenje. Od ove mase treba da se izvuče 3 pravougaone što tanje kore (od ovih kora kada se ohlade austeherom se izvuče 8 kora). Kore peći  u zagrejanoj rerni  na 180 stepeni 7 minuta.

Prvi fil – 4 dl mleka staviti na tihu vatru da se zagreje, dodati šećer i vanil šećer. Spojiti gustin, brašno, ostatak mleka i žumanca, sve izmešati da nema grudvica. Kada mleko provri dodati mu žumanca i  kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti krem da se ohladi. U mikseru umutiti margarin sa maslacem, pa mu dodati ohlađeni krem.

Drugi krem – Staviti šećer na tihu vatru da se istopi (bez grudvica),  u istopljen šećer dodati lešnike, sve dobro izmešati, pa grilijaš od lešnika tanko razvući na  nauljenu podlogu i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni grilijaš samleti na sitno, pa spojiti sa ulupanom slatkom pavlakom.

Spajanje – Na koru tanko namazati vanil krem, pa grilijaš od lešnika, pa staviti koru i tako sve do kraja. Staviti tortu da se stegne u frižider, a kada se  ohladi gore je namazati šlagom, pa skinuti ring. Otopljenom čokoladom prelivati ivice. Tortu na kraju posuti grilijašom od lešnika.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

kardinal
prethodna
Kardinal
rio kolac
sledeća
Rio kolač

Dodajte svoj komentar