Germknedle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Germknedle

Sastojci

Testo

 375 g mekog brašna

75 g šećera

150 g mleka

1 kesica burbon vanila šećera

kora ½ limuna

½ kesice suvog kvasca

1 jaje

25 g ulja

25 g putera

½ kašičice cimeta

prstohvat soli

dodatno brašno za posipanje

 

Punjenje od jabuka

 

750 g jabuka

50 g putera

50 g smeđeg šećera

1 kesica burbon vanila šećera

10 g kandiranog đumbira

10 g kandirane korice pomorandže

½ limuna

1 kašika ruma

1 kašičica ras el hanout (mešavina začina: cimet, karanfilić, piment, muskatni oraščić, anis..)

1 kašika gustina

 

Umak od vanile i čokolade

 

500 ml mleka

75 g šećera

15 g gustina

2 žumanca

½ mahune vanile

nekoliko kapi domaće arome vanile

50 g tamne čoklade

 

Za posipanje

 

75 g mlevenog maka

75 g šećera u prahu

1 kašičica cimeta

 

Pomešati brašno, šećer i suvi kvasac. Dodati burbon vanil šećer, narendanu koru limuna, cimet, jaje, mleko sobne temperature, ulje i puter. Umesiti testo i na kraju dodati so, pa još kratko mesiti. Ostaviti da narasta 60 minuta.

Jabuke oljuštiti, iseći na listiće i pokapati limunovim sokom.

U tiganju otopiti puter i sačekati da dobije aromu lešnika, dodati jabuke, narendanu koru limuna, burbon vanil šećer, ras el hanout mešavinu i ostaviti da jabuke omekšaju. Dodati smeđi šećer, gustin i promešati. Na kraju dodati rum, seckanu kandiranu pomoradžu i đumbir. Ostaviti da se nadev ohladi.

Ostaviti 400 ml mleka da provri sa vanilom. Ostatak mleka pomešati sa gustinom i žumancima. Potom preliti sa vrućim mlekom, vratiti na vatru i skuvati umak. Gotov umak podeliti na dva dela. U jedan deo dodati čokoladu i sjediniti, a u drugi dodati par kapi arome vanile.

Odležalo testo oklagijom rastanjiti na prst debljine, na radnoj površini, na malo brašna. Seći testo na kvadrate i puniti ohlađenim filom od jabuka. Spojiti  ivice i zatvoriti knedlu. Svaku knedlu staviti na komad papira za pečenje i ostaviti da još kratko naraste. Kuvati na pari, manje knedle se kuvaju oko 20 minuta, a veće oko 30 minuta.

Pomešati mak, šećer u prahu i cimet.

Servirati knedle sa dva umaka, ukrasiti preostalim filom od jabuka i posuti  makom.

Kitchen TV

prethodna
Šarena Mađarica
sledeća
Torta od mrkve

Dodajte svoj komentar