Guščije grudi s jabukama

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Guščije grudi s jabukama

Sastojci

300 g guščijeg mesa

1 jabuka

sok pola limuna

20 g mlevenog badema

1 dl pavlake za kuvanje

½ dl crvenog vina

1 kašičica šećera

cimet

so i biber

 

Priprema:

Meso iseći na dve veće šnicle a zatim na trake i začiniti solju i biberom. Jabuke očistiti, iskeckati na kockice i poprskati limunovim sokom.

U tiganju zagrejati ulje i pržiti meso da porumeni sa jedne i druge strane. Prženo meso  prebaciti u tanjir i prekriti folijom do serviranja.U zagrejanom tiganju na malo ulja kratko propržiti jabuke a zatim dodati šećer, sačekati da šećer počne da se karamelizuje pa dodati mlevene bademe.   Posle par minuta dodati crno vino i kada alkohol ispari dodati pavlaku za kuvanje i cimet. Sve dobro promešati i krčkati još par minuta.

Naliti malo vode i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta. U tiganj dodati pavlaku, vinu i kratko prokuvati da sos dobije gustinu. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Pečeno meso izvaditi i iseći na manje komade.

Servirati uz sos i  knedle od griza sa tostom.

 

Knedle

50 g tost hleba bez korice

125 ml mleka

40 g margarina

60 g griza

1 jaje

so

muskatni oraščić po ukusu

1 l vode za kuvanje

 

U šerpicu staviti mleko, so, margarin i ostaviti na ringli da provri. Pre nego što počne da ključa, dodati griz i mešati da se masa sjedini.  Prohlađenoj masi dodati jaje i dobro izmešati. Na kraju dodati izmrvljeni  tost hleb i začiniti oraščićem, pa ostaviti da odstoji. Aluminijumsku foliju premazati uljem i staviti na nju deo mase. Foliju urolati i dobro stegnuti krajeve. Debljina formirane vekne treba da bude 3 cm. U posudi sa slanom zagrejanom vodom kuvati smesu oko 30 minuta. Toplu smesu izvaditi iz folije i seći na kolutove oko 1 cm debljine.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Katy The Cook

bataci u testu keti
prethodna
Bataci u testu
starinska supa keti
sledeća
Starinska supa sa knedlama od džigerice i užička proja

Dodajte svoj komentar