• Home
  • Recept dana
  • Javorka Filipović: Gibanica sa pečenim korama ili šumadijska gibanica
Javorka Filipović: Gibanica sa pečenim korama ili šumadijska gibanica

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Javorka Filipović: Gibanica sa pečenim korama ili šumadijska gibanica

Sastojci

SASTOJCI:

500 g pečenih kora za gibanicu
500 g kravljeg sira
50 g kajmaka
50 ml ulja
4 jajeta
malo soli
po potrebi kisele vode ( između 200 ml i 250 ml )

PRIPREMA:

U posudi izmrviti sir, dodati kajmak, ulje, posoliti po ukusu, jaja i sve zajedno promešati da se sjedine sastojci.

Polako dodavati kiselu vodu sve vreme mešajući smesu. U zavisnosti od starosti i suvoće sira trebalo bi izmedju 200 i 250 ml kisele vode do bi se dobio redji fil.

Posudu za pečenje pouljiti, staviti prvu koru, i nju malo pouljiti pa staviti 2 kašike fila i dobro razmazati da kora bude natopljena.

Naizmenično ređati kore i fil. Povremeno onaj višak kora koji vam prelazi preko ivica posude za pečenje savijajte unutra i natapajte i te krajeve filom.

DSCN7436

Poslednju koru premazati preostalim filom, zaseći ili izbosti viljuškom po vrhu, preliti s malo ulja i ostaviti je u frižideru bar 2 sata pre pečenja.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći pitu do rumene boje.
Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prekriti je krpom i ostaviti da se malo prohladi.

Kitchen TV

prethodna
Slani mafini
sledeća
Čorba od bundeve i bezglutenski krekeri

Dodajte svoj komentar