Kaša sa speltom, spelta gurabije, sarmice od lista vinove loze, salata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kaša sa speltom, spelta gurabije, sarmice od lista vinove loze, salata

Sastojci

DORUČAK-Kaša sa speltom

2/3 šolje kuvane spelte

1 kašika meda

1 kašičica suvog grožđa

1 kašičica cimeta

1 kašika mlevenih oraha

1 kašičica lanenog semena

 

Pomešati sastojke u posudi.

 

SLATKO-Spelta gurabije

1/2 šolje kiselog mleka

1 kašičica sode bikarbone

2 jaja

2/3 šolje šećera od šećerne trske

1/2 šolje svinjske masti na sobnoj temperaturi

2 šolje prosejanog brašna od spelte

1 kašičica soka od limuna i rendana kora

 

50 g oraha

malo šećera za posipanje

 

Pomešati limunov sok, kiselo mleko i sodu bikarbonu, prosejati brašno, pa spojiti sa kiselim mlekom.  Mikserom umutiti jaja i šećer, pa dodati u posudu sa brašnom. Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo. Kidati testo veličine oraha, staviti orah u sredinu, pa formirati kuglicu, uvaljati svaku kuglicu u šećer i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C dok ne porumene.

 

RUČAK-Sarmice od lista vinove loze

300 g  mlevenog belog mesa

2  praziluka

50 ml  ulja

1/2 šolje integralnog pirinča

10 listova vinove loze

1 kašika speltinog brašna

1 jaje

malo slatke crvene paprike

so

biber

 

Listove vinove loze preliti ključalom vodom  i ostaviti da omekšaju. Praziluk usitniti i ispržiti na polovini ulja. U praziluk nakon 10 minuta dodati belo meso, posoliti i pobiberiti i dinstati 10 minuta. Dodati pirinač i jaje, kratko promešati i skloniti sa ringle. Uvijati sarmice i ređati ih u vatrostalnu posudu, naliti vodom da ogreznu, pa staviti na ringlu i kuvati dok se voda ne smanji do pola. Na drugoj polovini ulja u tiganju napraviti zapršku od speltinog brašna i slatke paprike, zapršku preliti preko sarmica i zapeći u rerni na 180 C dok ne porumene. Servirati toplo.

 

Salata

1 šolja kiselog mleka

1 krastavac

2 čena belog luka

1 kašičica ulja

so

mirođija

 

Krastavce oljuštiti i iseći na sitne kockice, beli luk iseckati sitno pa pomešati sve sa kiselim mlekom. Dodati so, ulje i seckanu mirođiju.

 

RECEPT MASKA OD SPELTINOG BRAŠNA

1⁄2 šolje speltinog brašna

1⁄2 šolje prokuvane i rashlađene vode

1 kašičica jabukovog sirćeta

 

Količinu sastojaka prilagodite prema potrebi. Sastojke izmešajte u

glatku smesu i namažite na čistu kožu lica i vrata. Nakon 15 minuta

dobro je isperite i stavite omiljenu kremu.

Kitchen TV

prethodna
Jovana Milić (Rekovac) – Suncokret pogača
sledeća
Kuvani ječam, desert u čaši, uvijeno meso, prilog od ječma, salata

Dodajte svoj komentar