Sastojci
Testo
- 500 g brašna
- 4 dl vrele vode
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
Nadev
- 250 g oraha
- 250 g prezli
- 50 g suvog grožđa
- 1 dl belog vina
- 30 g margarina
- 1 dl mleka
- kašika ruma
- kora od limuna
- 2 kašike šećera
Prilog
- kakao krem
- sladoled
Način pripreme:
- Testo: Umesiti testo od svih sastojaka, prekriti ga i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Fil: Propržiti prezle na margarinu dok ne dobiju zlatnu boju. Sastaviti ih sa mlevenim orasima. Kuvati belo vino i suvo grožđe, nekoliko minuta, dok grožđe ne omekša i veći deo vina ispari. U pržene prezle dodati šećer, toplo mleko, suvo grožđe i vino, zatim rum, rendanu koru limuna i zamesiti kompaktnu masu. Po želji dodati još šećera. Od fila napraviti „ćevape“.
- Pripremiti šerpu sa vodom koja treba da provri. Testo premesiti i podeliti na jufke težine od oko 40 g. Testa malo razvući da bude 2 mm debljine. Staviti fil preko testa, zatvoriti kao raviole. Kuvati ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju.
- Služiti ih samostalno ili sa kakao kremom i sladoledom.