Kuglof sa slaninom i orasima

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kuglof sa slaninom i orasima

Sastojci

1 glavica crnog luka

100 g slanine narezane na kockice

265 g brašna

60 g margarina

1 jaje

2 dl toplog mleka

20 g seckanih oraha

15 g kvasca

3 g soli

10 g šećera

 

U šerpi propžiti sitno narezanu slaninu. Slaninu izvaditi na tanjir, potom na preostaloj masnoći propržiti luk. Luk dodati slanini i ostaviti da se prohladi.

Brašno, so, šećer, margarin pomešati. U toplom mleku rastopite kvasac i dodati ga brašnu. Sve izmešati rukom i na kraju dodati slaninu sa lukom. Kada se dobije glatko testo, dodati sitno seckane orahe.

Pripremljeni kalup premazati margarinom i posuti brašnom, pa dodati testo.

Pokriti kuhinjskom krpom i držati na toplom 40 minuta.

Pećnicu ugrejati na 200°C. Odmoreno testo stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180°C i pecite 40 minuta.

Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, ostavite desetak minuta da se ohladi i pažljivo izvadite iz kalupa.

 

Kuglof slatki

1 dl mleka
250 g šećera u prahu
125 g margarina
vanillin šećer
3 jaja
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
1,5 dl pavlake za kuvanje
2 kašike kakao praha
0,5 dl mleka
1/2 kašičice muskatnog oraščića

Zagrejati pećnicu na 180°C, premazati modlu za kuglof sa malo margarina.

Umutiti šećer, margarin i vanillin šećer dok masa ne postane kremasta. Odvojiti žumanca od belanaca, žumanca dodati u masu i nastaviti mešanje uz naizmenično dodavanje brašna, pavlake za kuvanje i mleka dok se ne potroši cela količina. Na kraju dodati prašak za pecivo.

U posudu sa belancima dodati so i ulupati sneg. Pola ulupanih belanaca polako dodati u masu sa brašnom i lagano mešati, a zatim dodati i ostatak. Lagano mešati dok se mase ne sjedine.

Pola dobijene smese sipati u podmazanu modlu za kuglof, a u ostatak dodati kakao. Promešati i sipati preko prvog dela smese u modlu, drškom od varjače promešati obe mase da bi se dobio efekat mramora.

Peći u rerni oko jedan sat. Nakon toga prohladiti i izvaditi iz modle. Posuti šećerom u prahu, iseći na kriške i servirati.

 

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža rođen je 1947. godine. Bio je poznati kuvar na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Sa Ivom Serdarem, a kasnije Oliverom Mlakarem, vodio je veoma popularan kuliransrki šou "Male tajne velikih majstora kuhinje" u produkciji TV Zagreba od 1974. godine do početka devedesetih.

nesa-travka-ep-16-puzevi-iz-nis-mp4_snapshot_12-22_2016-11-01_15-06-39
prethodna
Puževi iz Niš
lbsk-ep07-romb-mov_snapshot_13-37_2016-11-01_15-00-25
sledeća
RIBLJI FILET NA BELOM PASULJU NA ITALIJANSKI NAČIN

Dodajte svoj komentar