Linzer tortice

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Linzer tortice

Sastojci

Testo

 300 g brašna tip 400

200 g mlevenih pečenih lešnika

225 g šećera

200 g putera

20 g kakaa

2 jaja

2 kašike amareta

1 kašičica cimeta

2 prstohvata soli

1 žumance

 

Nadev

 

400 g pekmeza od šljiva

20 g kandirane korice pomorandže

50 g tamne čokolade

1 kašika amareta

 

Poslastičarska krema od čokolade i medenjaka

 

500 ml mleka

100 g šećera

4 žumanca

40 g gustina

50 g putera

75 g tamne čokolade

100 g mlevenih medenjaka

2 lista želatina

1 kašika ruma

½ pomorandže

1 kašičica mešavine začina za medenjake

 

Za dekoraciju

sedefasti prah

 

Pomešati brašno, šećer, mlevene lešnike, kakao, cimet, so, amareto, jaja i hladan puter isečen na listiće. Umesiti mikserom sa nastavkom  za mešenje testa. Potom kratko premesiti na radnoj površini, rastanjiti, uviti providnom folijom i ostaviti u frižideru 30  – 60 minuta.

Pomešati pekmez od šljiva sa otopljenom čokoladom, seckanom koricom kandirane pomorandže i amaretom.

Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom na malo brašna, do debljine od 0,5 cm. Seći okruglim aušteherom i stavljati ih u male kalupe za tart. Oblikovati testo prstima prema ivicama kalupa. Puniti filom od džema.  Rastanjiti ostatak testa i seći trakice. Preko napunjenih tortica ređati trakice testa unakrsno. Višak testa odstraniti  i trakice premazati žumancetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C, 10 – 15 minuta. Potom ostaviti da se ohlade.

Želatin potopiti u hladnu vodu, da omekša, potom ocediti. Zagrejati  400 ml mleka sa šećerom i narendanom koricom pomorandže. Ostatak mleka pomešati sa žumancima, gustinom, začinom za medenjake. Potom sve preliti vrelim  mlekom, umešati, potom vratiti na vatru i kuvati dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati maslac, čokoladu i omekšao želatin, sve dobro sjediniti, prekriti folijom na kontakt i ostaviti da se ohladi. Samleti medenjake. Ohlađen krem umutiti mikserom, pa dodati mlevene medenjake, rum, sok od pomorandže i špatulom umešati. Prebaciti u dresir džak sa okruglim nastavkom.

Gotove ohlađene linzer tortice izvaditi iz kalupa, servirati, ukrasiti kremom, izmrvljenim medenjacima i sedefastim prahom.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

TIRAMISU (1)
prethodna
Tiramisu
DUPLO COKOLADNE KRAFNE (1)
sledeća
Duplo punjene čokoladne krofne

Dodajte svoj komentar