Marakeška pita Pastilla, ćurosi i „bissara“

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Marakeška pita Pastilla, ćurosi i „bissara“

Sastojci

½ kg kora za pitu

½ kg fileta oslića

250 g smrznutih morskih plodova (očisćene dagnje, kozice i surimi)

2 jaja

2 crvene paprike

2 glavice ljubičastog luka

1 paradajz

4 čena belog luka

3 kašičice slatke mlevene začinske paprike

peršunov list

kora limuna

korijander u zrnu

so i biber

kim

maslinovo ulje

3 kašike susama

 

Legir

2 jaja

2 kašičice kisele pavlake

so

 

Jedan ljubičasti luk iseci sitno,a drugi iseci na rebarca.Papriku iseći na kraće trake. Zagrejati tiganj sa malo ulja. Beli luk iseckati na listiće. Ljubičasti i beli luk staviti u zagrejan tiganj da se uprzži. Oslić seći na kocke. Koru limuna narendati u tiganj, promešati i dodati slatku mlevenu papriku i so. U avanu izdrobiti kim i korijander. Isečenu ribu dodati u tiganj i ostaviti da se opeče. Paradajz iseci na kockice, dodati ga u tiganj da sve zajedno malo ukrčka. Pobiberiti i dodati malo izdrobljenih začina iz avana.Umutiti 2 jaja i dodati ih u tiganj uz mešanje, potom dodati morske plodove, sve promešati i ugasiti vatru. Za legir:2 jaja umutiti sa kiselom pavlakom i posoliti. U okruglu tepsiju staviti parče pekarskog papira(izguzvati pekarski papir kako se ne bi pomerao po dnu tepsije). Četiri kore za pitu staviti u tepsiju tako da prelaze preko ivica tepsije,i 5 koru staviti u sredinu da prekrije dno. Rasporediti nadev iz tiganja podjednako,i staviti malo jaja sa pavlakom. Preko nadeva staviti dve kpore jedna a drugu i pa ponovo rasporediti nadev i legir, potom vratiti, ka sredini, krajeve  kora,koje su bile prebačene preko ivica tepsije,i ušuskati ih. Ponoviti ceo postupak ređanja kora za pitu, nadeva i legira od početka. Završiti slaganje pastille sa dve kore za pitu između kojih treba namazati ulje i legir kako bi se prilepile jedna uz drugu. Obilno posuti susamom, i peci u zagrejanoj pećnici 20-30 minuta na 180°C.

 

„Bissara“

1 konzerva belog pasulja

1 glavica crnog luka

1 crvena paprika

4 čena belog luka

½ limuna

so i biber

2 kocke supe od povrća

2 prstohvata slatke mlevene začinske paprike

kim

korijander

maslinovo ulje

 

U odgovarajucoj serpi sa vodom prokuvati supu u kocki,i koristiti je kao fond za nalivanje bissare.

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk i crvenu papriku secenu na rebarca. Posoliti, pobiberiti i dodati jako malo slatke mevene začinske parike. Kada luk i paprika omekšaju dodavati malo po malo supe od povrca i ostaviti da prokuva 10ak minuta.Potom dodati grubo nasečen beli luk i pasulj. Naliti supom. Kada sve još malo ukuva štapnim blenderom napraviti pire i razblaziti do željene gustine supom.

U dubok tanjir sipati pripremljenu supu i posuti je sa kimom i korijanderom, izdrobljenim u avanu, bogato zaliti sa maslinovim uljem,i dodati malo soka od limuna po želji.

 

Ćurosi
170 g brašna
150 g margarina sa aromom vanile
1 šolja vode
3 jaja
50 g mlevenih badema

½ l ulja za prženje

 

Za posipanje

šećer sa cimetom
šećer u prahu
U šerpi zagrejati vodu u kojoj treba rastopiti margarin. Kada voda proključa smanjiti temperaturu šporeta na minimalnu i dodati brašno. Dobro promešati dok masa ne postane kompaktna,mikserom sa nastavkom za testo.Vratiti ako kratko na vatru,dok dobijena masa ne pocne da se odvaja od zidova posude.
Presuti masu u činiju,kako bi se malo prohladila, i dodati umućena jaja, pa dobro umutiti da se dobije testo bez grudvica,mikserom sa nastavcima za mucenje testa. U testo dodati samlevene bademe i dobro sve sjediniti silikonskom spatulom.
U tiganju ugrejati ulje. Špricom za kolace ili dresir kesom špricati masu direktno u zagrejano ulje, koje ne sme da bude prejako.Prilikom spricanja mase truditi se da oblik bude najslicniji puzicima. Pržiti ih dok ne dobiju zlatno braon boju.Kada su gotovi vaditi ih na papirni ubrus kako bi upio visak ulja.

Prilikom serviranja gotove curose posuti cimet secerom i posuti ih prah secerom.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_5029
prethodna
Pivski hleb, pivski gulaš i krem od tamnog piva
IMG_5173
sledeća
Kadun butić, salata od šargarepe i sutlijaš od rezanaca

Dodajte svoj komentar