Međimurska gibanica kao kolač

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Međimurska gibanica kao kolač

Sastojci

Biskvit od oraha

100 g belanaca

prstohvat soli

75 g šećera

25 g brašna

110 g mlevenih oraha

15 ml ulja

1 kašičica praška za pecivo

 

Biskvit od maka

100 g belanaca

prstohvat soli

75 g šećera

50 g brašna

75 g mlevenog maka

25 ml ulja

korica 1 limuna

1 kašičica praška za pecivo

 

Krem od sira

5 žumanaca

50 ml vode

140 g šećera

500 g krem sira

200 g milerama

200 g ulupane slatke pavlake

5 listova želatina

½ mahune vanile

sok ½ limuna

Fil od jabuka

500 g jabuka

sok ½ limuna

50 g smeđeg šećera

½ tonka oraščića

½ kašičice pimenta

1 kašičica cimeta

1 kašičica agar agara

 

Za dekoraciju

polovine oraha

zlatni prah

džem od borovnica

čips od jabuka

 

Belanca, šećer i so umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje i umešati. Pomešati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, potom dodati u sneg. Rasporediti na ravan pleh, sa papirom za pečenje, u tankom sloju i peći na 175 – 180 °C, 10-ak minuta. Paziti da se ne presuše.

Belanca, šećer i so umutiti u čvrst sneg. Dodati narendanu koricu limuna i ulje, pa umešati. Pomešati mak, brašno i prašak za pecivo, potom nežno umešati u sneg. Rasporediti masu za biskvit od maka na ravan pleh, sa papirom za pečenje, u tankom sloju. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C, 7-8 minuta.

Želatin potopiti u hladnu vodu, kada omekša ocediti ga i otopiti sa kašikom umućene pavlake. Penasto umutiti žumanca. Šećer i vodu prokuvati u gust sirup na 115 ° C. Gotov sirup nalivati u tankom mlazu u žumanca, uz konstantno mućenje. Dodati i pripremljen želatin i sve zajedno mutiti 10-ak minuta, dok se ne ohladi masa. Potom dodati krem sir, narendanu koricu limuna, srž mahune vanile i sve umutiti. Potom prebaciti u posudu, dodati mileram, sok od limuna, umućenu pavlaku i umešati žicom za mućenje.

Staviti jabuke u odgovarajuću posudu, dodati smeđi šećer, cimet, piment, narendan tonka oraščić, agar agar i sok od pola limuna. Staviti na tihu vatru da se kuva dok jabuke ne omekšaju. Prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se ohladi.

Ispečene i ohlađene kore opseći okruglim kalupom. Na dno kalupa staviti biskvit od maka, nafilovati, poklopiti biskvitom od oraha, nafilovati džemom od borovnica i pripremljenim jabukama, poklopiti korom od maka, nafilovati filom od sira i dekorisati polovinama oraha posutim zlatnim prahom i čipsom od jabuke.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

BIJELE BOEM KOCKE (6)
prethodna
Bele boem kocke
SPLITSKA TORTA (3)
sledeća
Splitska torta

Dodajte svoj komentar