Njoke “alla carbonara”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Njoke “alla carbonara”

Sastojci

Za njoke:

1 kg crvenog krompira

2 jaja

300-400 g brašna (u zavisnosti od krompira)

so

 

Krompir skuvati u ljusci dok ne postane mekan. Procediti i ostaviti da se malo prohladi i da mu ispari višak vlage (10-ak minuta). Zatim ga oljuštiti, pa narendati sitno.

Umešati viljuškom jaja, kašičicu soli i za početak oko 250 g brašna i početi sa mešenjem testa (koristite viljušku). Po malo dodavati brašno dok testo ne postane kompaktna grudva, ali da ne bude tvrdo kao za pastu s jajima, već meko i vazdušasto.

Tada ga prebaciti na pobrašnjavljenu radnu površinu, posuti ga odozgo sa malo brašna, pa ga nežno mesiti. Ne mesiti ga dugo. Napraviti kompaktnu loptu, pa je razvući u veknicu.

Seći manje parčiće testa i od njih praviti “gliste” debele 2-3 cm, seckati ih u razmaku od 3 cm i viljuškom im napraviti malo udubljenje.

 

4 žumanca

100 g mesnate kuvane slanine u komadu

30 g dimljene pančete

100 g parmezana

3 kašike maslinovog ulja

sveže domaće njoke

so

biber

 

Umutiti 4 žumanca, dobro ih pobiberiti i u njih narendati parmezan na sitno. Slanine naseckati na kockice. U tiganju ispržiti mesnatu slaninu zajedno sa pančetom, pa skloniti sa vatre da se malo prohladi. U tiganj sa prženom slaninom dodati smesu jaja i parmezana.

Njoke kuvati u manje vode nego inače dodavajući jednu po jednu njoku. Skuvane njoke izvući iz vode šupljom kašikom, dodati ih u tiganj sa smesom jaja, slanine i parmezana pa zaliti sa 3 kašike vode od kuvanja. Tiganj staviti na šerpu sa vrelom vodom i mešati masu na pari dok se ne dobije kremasti sos (šerpa sa vodom može da bude na vreloj ringli). Ključno je ne pregrejati smesu sa jajima – jer ćete u suprotnom dobiti kajganu. Po potrebi podešavati gustinu sosa dodavanjem još vode od kuvanja ili daljim ukuvavanjem. Poslužiti odmah toplo na toplom tanjiru.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4082
prethodna
„Pull apart “ hleb i urnebes salata
IMG_4364
sledeća
Pileći tamni temeljac i supa od luka

Dodajte svoj komentar