Paradajz čorba sa jajima i kiflice sa feta sirom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Paradajz čorba sa jajima i kiflice sa feta sirom

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja od komina

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

1 kašika brašna

1 l soka od paradajza

0,5 l vode

1 kašičica šećera

½ kašičice slatke mlevene paprike

so

2 lista lovora

2 jaja

Zagrejati ulje u šerpi, na srednje jakoj temperaturi i staviti sitnoseckani crni luk i grubo nasečen beli luk, da se uprži. Posoliti, pobiberiti,staviti lovorov list i slatku mlevenu papriku. Kada se sve kratko uprži naliti paradajz sokom i vodom. Ostaviti da se sve ukrčka. Kada čorba ukuva izblendirati štapnim mikserom kako se ne bi videli komadići luka, zatim vratiti na vatru. U činiji  pomešati malo čorbe, malo vode i kašiku brašna i tu zapršku sipati u šerpu sa čorbom uz mešanje žicom kako se ne bi napravile grudvice. Smanjiti temperaturu, staviti malo šećera kako bi se neutralisala kiselina paradajza i po potrebi dodati malo soli. U čorbu direktno razbiti dva jaja kako bi se ispoširali.

 

Kiflice sa feta sirom

 

500 g integralnog brašna

½ kesice suvog kvasca

1 kašičica šećera

50 ml mlakog mleka

250 ml jogurta

2 jaja

 

Za premazivanje

250 g putera

so

1 jaje

kim

 

Punjenje

 

250 g feta sira

3 kašike neutralne pavlake

½ kašičice belog luka u prahu

 

250 g feta sira

3 kašike neutralne pavlake

½ kašičice belog luka u prahu

 

U činiji izmrviti feta sir, dodati malo neutralne pavlake tako da smesa bude kremasta i sipati beli luk po želji.

U činiji za mešenje testa ulupati žicom jaja, so, šećer , mleko, kvasac i postepeno dodavati brašno, pa mešati kako bi se sve lepo sjedinilo. Nastaviti pripremu testa mikserom sa nastavcima za mešanje testa. Prebaciti testo na radnu površinu i lagano mesiti 10-ak minuta kako bi testo bilo glatko i elastično, srednje mekoće i da se ne lepi za prste. Izmeriti testo i podeliti ga 8 jednakih jufki (125g). Zatim, svaku jufku razvaljati na krug prečnika 10 cm. Četiri kruga poređati jedan preko drugog, a između naneti tanak sloj putera. Ponoviti postupak i za četiri preostala kruga tako da se na kraju dobiju dva kruga od razvaljanih jufki. Ivice jufki ne treba da budu premazane puterom. Testo od četiri spojene jufke razvaljati na debljinu od 1 cm u pravilan krug, podeliti na osam jednakih trouglova i na svaki saviti po malo nadeva od fete i zavijati kiflice. Zavijene kiflice poređati na pleh za pečenje, premazati ih puterom, pa umućenim jajetom. Na kraju, posuti kimom,ostaviti da odmore 10-15 minuta pre pečenja.

Kiflice peći u zagrejanoj pećnici na 220°C 15-20 minuta dok ne porumene.

 

Kitchen TV

prethodna
Pesto od sremuša, muhamara i pečene tortilje
sledeća
Moćanka i izvrnuta torta

Dodajte svoj komentar