• Home
  • Škola kuvanja
  • Parmigiana bianca di melanzane e pesto salsa, salata sa spanaćem i pečurkama
Parmigiana bianca di melanzane e pesto salsa, salata sa spanaćem i pečurkama

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Parmigiana bianca di melanzane e pesto salsa, salata sa spanaćem i pečurkama

Sastojci

Za pesto:

 

1 manja veza svežeg bosiljka

60 g oraha

100 g parmezana

6 kašika  maslinovog ulja

krupna morska so

 

Za bešamel:

 

100 g putera

100 g brašna

100 g parmezana

1 l mleka

so

biber

 

Za parmigianu :

 

1 kg patlidžana

300 g mladog mocarela sira

100 g parmezana

krupna morska so

biber

 

Patlidžane oprati i seći na kolutove debljine 1 cm, stavitti u odgovarajuću činiju i soliti između redova, kako bi so izvukla gorčinu iz patlidžana. Blago ih pritisnuti rukama i ostaviti da odstoji 30 – ak minuta.

U secko sipati orahe, listove bosiljka, krupno narendani parmezan, zaliti maslinovim uljem, posoliti i samleti u pesto.

Zagrejati tiganj. Višak tečnosti sa patlidžana pokupiti papirnim ubrusom. Grilovati kolutove patlidžana sa obe strane, na malo maslinovog ulja.

U šerpi odgovarajuće veličine otopiti puter i dodati brašno. Uz mešanje žicom za mućenje jako kratko upržiti brašno na srednjoj vatri. Čim brašno počne da menja boju, nalivati mlekom uz konstantno mešanje žicom za mućenje kako se ne bi stvorile grudvice. Mleko treba nalivati postepeno i stalno mešati. Kuvati bešamel do željene gustine. Začiniti solju, biberom i na samom kraju kuvanja bešamela dodati krupno narendan parmezan.

Dno odgovarajuće tepsije prekriti sa malo bešamel sosa, poređati kolutove grilovanog patlidžana, preliti bešamel sosom i preliti sa malo pesta od bosiljka, dodati cepkanu mocarelu i krupno rendan parmezan. Ponoviti postupak. Parmigianu peći u zagrejanoj rerni na 200° C 40 minuta, dok ne dobije koricu i sirevi se potpuno ne rastope. Posle pečenja ostaviti parmigianu da se prohladi  pre služenja.

 

Salata od spanaća, grčkog jogurta i svežih šampinjona

 1 šaka svežeg spanaća

3- 4  šampinjona

1 mladi luk

1 kašika rena

150 ml grčkog jogurta

½ manjeg struka vlašca

1 kašika domaćeg pesta od bosiljka

krupna morska so

biber

3 kašike maslinovog ulja

Spanać oprati, odstraniti peteljke i iseći na trakice. Šampinjone oprati i iseći na listove. Mladi luk očistiti, sitno iseckati i staviti u odgovarajuću posudu. Dodati grčki jogurt, ren, so, biber, maslinovo ulje, trakice spanaća i šampinjone.  Sve pomešati, dodati pesto od bosiljka, pa opet promešati i ostaviti u frižideru dok se ne prohladi.

 

Serviranje:

Iseći komad parmigiane i servirati sa pripremljenom salatom.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_3802
prethodna
Teleća blanketa sa pirinčem
IMG_4128
sledeća
Potaž od kukuruza i limete

Dodajte svoj komentar