• Home
  • Neša Travka
  • Pečena bundeva sa prebrancem i čorba od pšenice, pirinča i tikvica
Pečena bundeva sa prebrancem i čorba od pšenice, pirinča i tikvica

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pečena bundeva sa prebrancem i čorba od pšenice, pirinča i tikvica

Sastojci

1 slatka bundeva do 5 kg

500 g krupnog pasulja tetovca

3 veće glavice crnog luka

150 ml ulja

1 kašika suvog začina

2 kašičice slatke začinske paprike

so i biber

2,5 dl soka od paradajza

2 kašike kukuruznog brašna

 

Priprema:

Bundevi odseći vrh da bude u vidu poklopca. Sredinu izdubiti, očistiti i izvaditi seme. Peći

bundevu na 180°C 40-ak min.

Luk iseći na rebarca i propržiti na zagrejanom ulju i dodati suvi začin.

U posudu za mešanje sipati kukuruzno brašno, nekoliko kašika soka od paradajza, slatku začinsku papriku i promešati da nema grudvica i dodati ostatak soka. Ostaviti sa strane.

Pasulj prethodno oprati i ostaviti ga u čaju od nane preko noći da nabubri. Sutradan ga kuvati.

Pasulj ocediti od vode, ali ne skroz. Pomešati pasulj i dinstani luk i dodati zapršku, pa ostaviti da se krčka još 10-tak minuta.

U bundevu staviti pripremljeni pasulj. Poklopiti odsečenim delom bundeve i zapeći 10-15 minuta na 180°C .

Napomena: Bundevu na sto servirati tako pripremljenu. Skinuti poklopac i staviti kutlaču za sipanje, uz napomenu da se uz pasulj zagrebe i malo bundeve.

 

Čorba od pšenice, pirinča i tikvica

 150 g kuvane pšenice

2 tikvice

1 kašika pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

50 g rendanog ovčijeg sira

1 dl belog vina

½ l bujona

so

biber u zrnu

4 kašike ulja

1 kašičica slatke začinske paprike

 

Priprema:

Sitno seckani crni i beli luk propržiti na ulju u šerpi da omekša. Dodati pirinač i naliti vinom. Tikvice iseći na kockice i staviti u šerpu, pa ostaviti da se krčka. Naliti bujonom, dodati kuvano žito, slatku začinsku papriku i ovčiji sir. Sve dobro promešati i ostaviti da provri.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Neša Travka

sumski paprikas i nesvakidasnji pire
prethodna
Šumski paprikaš i nesvakidašnji pire
pica od karfiola
sledeća
Pizza od karfiola i parena salata od prosa

Dodajte svoj komentar