Pečenje od mlevenog mesa u slanini

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pečenje od mlevenog mesa u slanini

Sastojci

Za veknu od mesa

1 kg mlevenog mešanog mesa – govedina, svinjetina i teletina

3 zemičke

2 dl mleka

1 sitno seckana veća glavica luka

1 čen belog luka

3 jaja

prstohvat mlevenog muskatnog oraščića

1/2 veze sitno seckanog peršuna

timijan i origano po ukusu

1 kašika senfa

so, biber

5-8 tankih režnjeva slanine

2 šargarepe srednje veličine

1 glavica crnog luka

2 dl goveđe supe ili bujona

2 kašike ulja

 

Pire od krompira i graška

500 g kuvanog krompira

200 g kuvanog graška

1 dl neutralne pavlake

so, biber

 

Priprema i proces rada

Crni luk propržiti na malo ulja.

Unutrašnji (meki deo) zemičke preliti mlekom i udrobiti. Ocediti višak mleka i ostaviti sa strane.

Meso staviti u posudu za mešanje i dodati peršun, senf, muskatni oraščić, pasirani beli luk, majčinu dušicu, origano, so, biber, jaja, propržen luk i zemičke natopljene u mleku. Sve dobro promešati, a zatim zamesiti rukama da se dobro sjedini. Veknu prebaciti u pleh i oblikovati, a zatim prekriti režnjevima slanine. Oko vekne poređati krupno sečenu šargarepu i luk, malo zaliti bujonom (supom) i staviti da se peče na 200°C 10 minuta po 1 cm debljine vekne. Jelo je gotovo kada iz pečene vekne ubodene čačkalicom izlazi bistri sok.

Grašak usitiniti u blenderu sa neutralnom pavlakom da se dobije kompaktna kremasta masa.

Pomešati krompir sa “kremom” od graška. Sve dobro propasirati začiniti solju i biberom. Ne pasirati do kraja da bi pire na kraju imao komade krompira. Po potrebi dodati još pavlake ili mleka.

Veknu iseći na komade i servirati sa pireom od krompira i graška.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža rođen je 1947. godine. Bio je poznati kuvar na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Sa Ivom Serdarem, a kasnije Oliverom Mlakarem, vodio je veoma popularan kuliransrki šou "Male tajne velikih majstora kuhinje" u produkciji TV Zagreba od 1974. godine do početka devedesetih.

lbsk-ep01-telece-rolnice-sa-gorgonzolom-mov_snapshot_13-23_2016-10-10_16-19-37
prethodna
Teleće rolnice sa gorgonzolom
lbsk-ep03-rep-mov_snapshot_13-39_2016-10-10_16-20-27
sledeća
Ragu od goveđeg repa

Dodajte svoj komentar