Penasti kolači sa pomorandžom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Penasti kolači sa pomorandžom

Sastojci

Osnova od pomorandže

220 g brašna
180 g šećera
1 puna kašičica praška za pecivo
sok od 2 pomorandže (sa pulpom)
50 -100 ml mleka
80 g putera
70 ml ulja
3 jaja

Penasti sloj

10 g želatina
300 g kristal šećera
60 g soka od pomorandže
60 g vode
narendana korica pomorandže
boje za kolače

Dekoracija
100 g istopljene čokolade
2 kašike ulja

 

U jednu posudu sipati sve sastojke: narendana korica jedne pomorandže, sok dve pomorandže, povezati sa tim jaja sa šećerom, uljem i puterom. U to prosejati brašno i prašak za pecivo, a zatim dodati 50-100 ml mleka, (u zavisnosti od veličine pomorandži koje su isceđene). To je gotova osnovna smesa. Peći u plehu od rerne 15 minuta na 170⁰C.

U veliku činiju za mućenje sipati želatin, naliti sokom i ostaviti da nabubri.
Šerpu staviti na srednje jaku vatru, sipati šećer, vodu i narendanu koricu jedne pomorandže i zagrevati. Potrebno je da se šećer istopi, a temperatura dođe do 115⁰C (šećer se istopio i počelo je da peni, nakon 20-30 sekundi skinuti sa vatre, ako se radi bez termometra). Skinuti sa vatre i sačekati da se prohladi malo.
Sipati u tankom mlazu preko želatina i mutiti dok ne postane gusto (10ak minuta). Smesa koja se dobije je gusta i lepljiva. Dodati malo žute i crvene boje za kolače, da se dobije nežna narandžasta boja . Sipati u silikonske kalupe (premazane uljem ili posute šećerom u prahu) da se stegne, nekoliko sati.

Okruglom modlom isecati krugove kore sa pomorandžom, na njih nanositi malo džema, pa vaditi penasti deo iz kalupa i zalepiti ga za džem. Preko preliti istopljenu čokoladu.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_8755
prethodna
Jagode sa šlagom kapkejk
BROKOLI
sledeća
Dijana Ademović (Subotica): Savijača sa brokolijem i sirom

Dodajte svoj komentar