Pileća čorba, pile u pavlaci, višnje u slatkoj pavlaci

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pileća čorba, pile u pavlaci, višnje u slatkoj pavlaci

Sastojci

2 šargarepe
1 keleraba
2 krompira
2 glavice crnog luka
1 paškanat
1 koren peršuna
500 g pilećeg belog mesa
2 jaja
200 g kisele pavlake
so

biber

1,5 l vode
 

U šerpi odgovarajuće veličine zagrejati vodu i u nju redom stavljati povrće isečeno na kockice, šargarepu, krompir isečen na kockice, paškanat, peršunov koren i kelerabu, promešati. Na kraju dodati sitno seckan luk. Kada povrće malo omekša dodati pileće belo meso. Po potrebi naliti sa još vode.

U posudi za mešanje pomešati i sjediniti jaja i kiselu pavlaku. Šerpu sa čorbom skloniti sa vatre i uz mešanje sipati mešavinu pavlake i jaja. Vratiti na vatru da ponovo provri.

Kada je belo meso kuvano, izvaditi ga i iseći na kockice. Vratiti ga u šerpu da se još malo kuva. Začiniti solju i biberom.
U odgovarajuću šerpu sipati vodu i staviti piletinu da se kuva. Dodati povrće iseckano na kockice. Kada je meso skuvano izvaditi ga i iseckati na kockice, vratiti ga u čorbu. U odgovarajućoj posudi ulupati jaja i kiselu pavlaku, zatim uz konstantno mešanje dodati dobijenu masu u čorbu i time je zgusnuti. Doterati ukus solju i biberom.

 

Pile u pavlaci

2 bataka sa karabatakom
200 g slanine
1 šargarepa
1 peršun (koren)
100 g celera

1 glavica crnog luka
so

biber

1 kašika brašna

1 kašika šećera

2 dl belog vina
1 lovorov list

100 g kisele pavlake
1 limun

50 g margarina

½ dl ulja
U šerpi odgovarajuće veličine zagrejati ulje i margarin. U zagrejanu masnoću staviti batake da se prže. Meso treba da dobije zlatno žutu boju. Preko bataka staviti par listova slanine. Izrendati korenasto povrće.  Kada je meso gotovo izvaditi ga iz šerpe  i u toj masnoći dinstati rendano korenasto poveće i sitno seckan luk. Začiniti solju i biberom. Kada je povrće omekšalo vratiti u šerpu meso. Nakon  5 minuta izvaditi meso iz šerpe i dodati lovorov list. Nastaviti dinstanje na tihoj vatri. U šerpu sa povrćem dodati kašiku brašna i sve dobro promešati da se ne stvore grudvice. Iz šerpe sa čorbom sa vrha lagano uzeti otprilike kutlaču čorbe i naliti preko dinstanog povrća. Dobro promešati i dodati rendanu koru i sok od limuna. Dodati šećer i naliti vinom. Dobro promešati i ostaviti da proključa.

Dobijeni sos procediti kroz cediljku. Prilikom ceđenja koristiti kašiku kako bi deo povrća kao pire završio u sosu. U dobijeni sos sipati kiselu pavlaku i sve dobro promešati da se dobije ujednačena tekstura.

Ostatak slanine iseći na kockice i propržiti na tiganju da postane hrskava. Preko nje staviti batake i ostaviti da se malo prže i dobiju aromu slanine.

Servirati tako što se u tanjir prvo sipa sos pa preko njega servira piletina i slanina.

 
Višnje u slatkoj pavlaci

500 g višanja
½ vode

150 g šećera

1 kesica vanilin šećera
malo soli
1 kašika brašna
2 dl slatke pavlake
aroma ruma
U šerpu odgovarajuće veličine staviti da se kuvaju višnje (¾ od ukupne količine)  sa šećerom i vanilin šećerom. Po potrebi dodati malo vode i kuvati 15 minuta.

U preostale višnje dodati aromu ruma po ukusu.

U slatku pavlaku dodati brašno, dobro promešati i uz neprestano mešanje sipati u šerpu u kojoj se na tihoj vatri krčkaju višnje. Mešati na tihoj vatri sve dok se ne zgusne.

Servirati sa šlagom u čašama dekorisano šlagom i višnjama sa aromom ruma.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_0623
prethodna
Musaka sa kupusom, preliveni kolač, palenta
IMG_1105
sledeća
Medena ćureća prsa, beli sos sa mirođijom, knedljik

Dodajte svoj komentar