Piletina “a la satay”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Piletina “a la satay”

Sastojci

1 kg pilećih bataka bez koske

2 dl suncokretovog ulja

2 limuna

1 kašika kurkume

2 kašike “oyster” sosa

2 kašike soja sosa

1 kašičica tucane ljute paprike

3 čena belog luka

so

biber

15 ražnjića

 

 

 

Za sos:

250 g prženog kikirikija

5 dl  kokosovog mleka

½ kašičice tucane ljute paprike

1 kašika “oyster” sosa

 

Iskošćene batake očistiti od žilica, hrskavica i kože, pa naseći na kocke veličine oko 3×3 cm. Staviti ih u veću činiju za mariniranje i dodati soja sos, malo soli, kurkumu, slatku mlevenu papriku, tucanu ljutu papriku, ulje, naseckani beli luk i sok od pola limuna proceđen kroz ruku kako bi odstranili semenke. Promešati dobro i ostaviti minimalno pola sata ili duže da se meso izmarinira. Posle toga naređati meso na ražnjiće, negde do pola dužine ražnjića – prilagoditi svojim potrebama. Meso grilovati na tiganju, bez ulja, na srednjoj vatri dok se ne ispeče sredina – ne predugo, jer ne želimo da se meso isuši.

U šerpu dodati grubo samleven prženi kikiriki i zagrejati na srednjoj vatri dok ne počne da miriše, pa ga zaliti kokosovim mlekom. Dodati “oyster” sos i čili prah promešati i ostaviti da proključa. Služiti toplo zaliveno preko ražnjića.

 

Za kineski prženi pirinač:

300 g basmati pirinča

1 šargarepa

½ praziluka

100 g smrznutog graška

2 čena belog luka

1 jaje

2 kašike soja sosa

1 kašika oyster sosa

1 dl suncokretovog ulja

½ kašičice tucane ljute paprike

so

Skuvati pirinač po uputstvu sa pakovanja. Posle kuvanja pirinac razvući na pleh da se ohladi i da se što više osuši. Grašak izvaditi iz zamrzivača. U woku zagrejati ulje dok ne krene da se polako puši, pa dodati pirinač, po potrebi iz više puta, kako ne bi sa mnogo vlage iz pirinča spustili temperaturu. Kada pirinač napravi opnu od prženja i porumeni pomeriti ga u jednu stranu woka pa dodati praziluk sitno seckan, pa zatim šargarepu sitno  isečenu, pa beli luk sitno seckan, pa sve pomešati sa rižom, pomeriti u stranu, pa dodati grašak, ubrzo zatim promešati sve, pa dodati soja sos, tucanu ljutu papriku i zatim  oyster sos. Opet sve pomeriti u stranu, pa jaje razbiti u tiganj, malo ga umešati kao za kajganu i zatim sve sjediniti. Posoliti i pobiberiti po želji.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_3411
prethodna
Krambl od krušaka i lešnika sa prelivom na bazi kajmaka
IMG_3440
sledeća
Rižoto sa gamborima i bundevom i portugalski gambori u ulju i belom luku

Dodajte svoj komentar