• Home
  • Lepi Brka i Vjeko
  • Pivski krekeri, teleća džigerica u medu i pivu i salata od pečenih paprika i sira
Pivski krekeri, teleća džigerica u medu i pivu i salata od pečenih paprika i sira

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Pivski krekeri, teleća džigerica u medu i pivu i salata od pečenih paprika i sira

Sastojci

100 g zrelog kravljeg sira

1 kg brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašika soli

2,5 dl ulja

3 dl piva

1 jaje

1 kašičica slatke mlevene začinske paprike

 

Za posipanje

susam

krupna so

kari

mak

suncokret

lan

golica

 

U brašno sipati so, skoro svu količinu ulja, malo piva, prašak za pecivo i mesiti testo mikserom sa nastavcima za testo. Polako dodati preostalo pivo i ulje uz konstantno mešenje testa mikserom. Mešenje testa dovršiti ručno na obrašnjavljenoj radnoj površini. Kada se formira ujednačeno kompaktno testo rastanjiti ga oklagijom na debljinu od 5 mm. Uz pomoć sekača za picu ili oštrog noža seći kvadrate širine 3 prsta. Ređati ih u pleh sa pekarskim papirom. Umutiti jaje i pemzlom premazati kvadrate od testa. Potom po želji posipati testo makom, krupnom solju, mešavinom semenki (golica, suncokret, lan), slatkom mlevenom paprikom ili karijem. Na par kvadrata od testa staviti malo sira. Tako pripremljene krekere probosti viljuškom kako ne bi narastalo tokom pečenja. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok ne porumene.

 

 

Teleća džigerica u medu i pivu

 

500 g teleće džigerice

30 g brašna

20 g margarina

1 kašika senfa

2 kašike meda

3 dl piva

so i biber

 

Džigericu ne bi trebalo začinjavati pre termičke obrade. Iseći je na tanje odreske-šnite, trudeći se da svi budu jednake debljine. Isečenu džigericu posuti brašnom i pržiti sa obe strane do zlatnosmeđe boje, pa je izvaditi na topao tanjir dok se ne napravi umak. Na ostatak masnoće dodati margarin, senf, med uz dodavanje piva, začiniti solju i biberom i vratiti ispečene šnite džigerice kako bi se ukrčkale u sosu još par minuta uz dolivanje piva. Smanjiti vatru i ostaviti kratko da sos reducira.

 

 

Salata od pečenih paprika i sira

 

½ kg crvenih, zelenih i žutih pečenih i oguljenih paprika babura

3-4 čena belog luka

300 g zrelog kravljeg sira

250 g cherry paradajza

maslinovo ulje

peršunov list

jabukovo sirće

biber

 

Paprike ispeći, staviti u činiju i prekriti najlonom da se potpare i budu lakše za ljustenje. Kada se malo ohlade i potpare oguliti im zagorelu kožicu, naseći na rezance i staviti u činiju. Čeri paradjz iseći na četvrtine i dodati u činiju sa paprikom. Paprikama dodati maslinovo ulje, biber, grubo nadrobljen sir, grubo nasečen beli luk, sirće i dobro promešati.

Na deo prohlađenih krekera ređati salatu od paprika, a na deo džigericu sa malo svog sosa. Preostalu količinu prebaciti u odgovarajuće posude za služenje.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_5000
prethodna
Slagani burek s bulgurom, begova čorba i jabuke u medu i vinu
IMG_5142
sledeća
Aleksandrijske rolnice, bulgur sa pilećim ćuftama i maslinama i faraonske kuglice

Dodajte svoj komentar