Polievka s palacinkovymi zvitkami – goveđi bujon, palačinke, šušćovnjike

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Polievka s palacinkovymi zvitkami – goveđi bujon, palačinke, šušćovnjike

Sastojci

Goveđi bujon

1 kg goveđih kostiju sa koštanom srži

2 l vode

3 kašike jabukovog sirćeta

3 lovorova lista

1 kašika soli

2 kašičice kurkume

2 šargarepe

1 paškanat

1 veza peršunovog lista

1 glavica crnog luka

 

Palačinke

250 ml mleka
100 g brašna
2 jaja

so

150 g slanine

svež peršun

 

Goveđe kosti kuvati u vodi na tihoj vatri nekoliko sati. Potom dodati šargarepu, paškanat i crni luk, sve krupno isečeno. Ostaviti da se kuva. U supu pred kraj kuvanja dodati vezu peršunovog lista. Dodati kurkumu u gotovu supu.
Brašno, mleko, jaja i so dobro umutiti. Slaninu propržiti i tu mast koristiti za prženje palačinki. Svaku palačinku pojedinačno urolati i oštrim nožem seći na tanke rezance.

Bujonom preliti rezanca i dodati seckanu prženu slaninicu. Kuvano povrće i kostanu srž iz supe služiti uz ren.

 

 

Šušćovnjike

 

Testo

800 g glatkog brašna

5 dl mleka

2 kašike šećera

2 kesice suvog kvasca

1 jaje

prstohvat soli

 

Za premazivanje i posipanje

6 kašika svinjske masti

1 belance

2 kesice vanilin šećera

 

Kvasac umešati sa kašikom šećera i 2 dl toplog mleka, zatim i ostaviti na toplom 10 minuta. U brašno dodati jaje, so i nabubreli kvasac. Umesiti testo i ostaviti da nadođe. Podeliti na 4 dela. Svaki deo testa oklagijom razviti do veličine tanjira, staviti na brašnom posutu kuhinjsku krpu te pokriti prozirnom folijom i krpom. Ostaviti na toplom oko 30 minuta. Pripremljeni stolnjak posuti brašnom. Staviti prvi deo testa, premazati 1/4 pripremljene masti i prstima razvlačiti testo. Napraviti duži pravougaonik. Obe duže strane pravougaonika pomoću stoljnjaka rolati, sredinu prerezati oštrim nožem. Dobijena dva valjka podeliti na 4. Dobijene valjke motati na pripremljene štapiće kukuruza. Namotane klipiće slagati na masni papir, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta. Klipiće peći u pećnici zagrejanoj na 220 stepeni 10 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 5 do 10 minuta. Malo ohladiti i skinuti sa štapića. Gornji deo vrućih pečenih klipića umočiti u razmućeni sneg od belanaca i potom u vanilin šećer.

Kitchen TV

prethodna
Pasulj sa kolenicom, opekance
sledeća
Žemljouka, liker od jaja, nadlacke

Dodajte svoj komentar