Potaž od krompira sa hrskavom rukolom i prolećne rolnice

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Potaž od krompira sa hrskavom rukolom i prolećne rolnice

Sastojci

1 manji praziluk

1 kg belog krompira

150 g putera

0, 5 l mleka

0, 25 l vode

3 kašike maslinovog ulja

1 kašičica ulja od tartufa

so

biber

50 g rukole

ulje za prženje

 

Krompir oljuštiti. Praziluk iseći na sitno. U šerpi odgovarajuće veličine propržiti praziluk na puteru sa dodatkom maslinovog ulja, začiniti solju i biberom. Krompir  iseći na kocke srednje veličine, pa dodati u šerpu sa prazilukom. Sve kratko propržiti, pa naliti vodom i mlekom tako da krompir ogrezne. Poklopiti i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri 20 – ak minuta uz povremeno mešanje, odnosno dok  krompir sasvim ne omekša.

Kada se krompir skuva, skloniti sa vatre i stapnim mikserom izblendirati, uz dodavanje mleka ili vode, do željene gustine potaža.

U vrelo ulje spuštati rukolu, pržiti par sekundi, potom je izvaditi na higijenski ubrus kako bi se ocedila od viška masnoće. Rukola treba da bude hrskava i da zadrži zelenu boju.

Gotov potaž od krompira i praziluka servirati u dubljoj činiji ili tanjiru, sa par kapi ulja od tartufa i hrskavom rukolom.

 

Prolećne rolnice  sa povrćem i slatko kiseli umak

250 g kora za pitu

½ glavice kupusa

2 šargarepe

1 jaje

2 kašike oyster sosa

1 kašika soja sosa

2 dl sweet and chilli sosa

0,3 dl suncokretovog ulja za prženje

 

Šargarepu oljuštiti i krupno narendati. Kupus seći na tanka rebarca, pa preseckati na sitnije. U zagrejanom wok tiganju, na malo ulja, propržiti šargarepu, posoliti, pa dodati kupus. Sotirati uz konstantno mešanje. Dodati oyster sos i ostaviti da se kratko uprži. Povrće treba da ostane hrskavo.

Tako pripremljen fil za prolećne rolnice rasporediti na oval, ostaviti da se prohladi i ocedi od viška tečnosti.

Kore za pitu iseći na kvadrate jednake veličine otprilike 10×10 cm. Jaje umutiti. Na kvadrat kore za pitu stavljati fil, zamotati u rolnicu, preklapajući bočne ivice. Kraj kora premazati umućenim jajetom kako bi se zalepile. Postupak ponavljati. Rolnice treba da budu jednake veličine i oblika.

U dubljem tiganju dobro zagrejati  ulje, pa spuštati rolnice. Pržiti prolećne rolnice do zlatnožute boje uz okretanje. Posle prženja rolnice prebaciti na higijenski ubrus kako bi se ocedile od viška masnoće.

Pomešati sweet and chilli sos sa soja sosom i služiti uz gotove prolečne rolnice.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_3440
prethodna
Rižoto sa gamborima i bundevom i portugalski gambori u ulju i belom luku
IMG_3613
sledeća
Puritanski duo tartar

Dodajte svoj komentar