Rapska torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Rapska torta

Sastojci

Testo

 300 g brašna

30 g masti

10 g šećera u prahu

2 jaja

3-4 kašike vode

1 kašika maraskina ili likera od višanja

½ kašičice soli

 

Punjenje od badema

 

600 g brašna od badema

400 g šećera

3 jaja

30 ml maraskina ili likera od višanja

1 korica limuna

1 korica pomorandže

½ tonka oraščića

20-ak celih neljuštenih badema

 

Mus od limuna

 

3 jaja

150 g šećera

100 ml soka od limuna

korica 1 limuna

½ mahune vanile

3 lista želatina

250 g ulupane slatke pavlake

prstohvat soli

 

Za dekoraciju

20 g seckanih pistaća
50 g višanja iz sirupa

 

 

Umesiti glatko testo od svih sastojaka. Testo ostaviti u frižideru  60 minuta.

Sve sastojke za punjenje od badema pomešati u gustu kompaktnu smesu.

Odmoreno i ohlađeno testo razvaljati tanko i seći pravougaone oblike dimenzija 3 x 6 cm. Naneti nadev od badema i složiti naborane trakice od ostatka testa. Ivice tortica ukrasiti celim neljuštenim bademima. Sušiti male tortice na 150 ° C oko 45 minuta. Napraviti veliku tortu u obliku puža, ponoviti postupak sa filovanjem i ređanjem trakica testa. Po potrebi premazati vodom da se trakice zalepe za fil od badema. Ukrasiti ivice puža celim neljuštenim bademima. Veliku tortu sušiti oko 1-1,5 h.

Želatin potopiti u hladnu vodu, kada želatin omekša, ocediti ga. Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati sok i koricu limuna, srž vanile i kuvati na pari. U kuvan krem umešati pripremljen želatin, skloniti sa vatre. Ohladiti krem.

Hladan mus od limuna izmutiti, potom dodati umućenu pavlaku i sjediniti, prebaciti u dresir kesu.

Veliku tortu posuti šećerom u prahu, a male tortice poslužiti uz mus od limuna, višnje iz sirupa, seckane pistaće i malo šećera u prahu.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

DUPLO COKOLADNE KRAFNE (1)
prethodna
Duplo punjene čokoladne krofne
SARENA MADJARICA (1)
sledeća
Šarena Mađarica

Dodajte svoj komentar