• Home
  • Lepi Brka i Vjeko
  • Rolat hleb sa čvarcima i prazilukom, supa od bundeve i goji bobica i salata od cvekle
Rolat hleb sa čvarcima i prazilukom, supa od bundeve i goji bobica i salata od cvekle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Rolat hleb sa čvarcima i prazilukom, supa od bundeve i goji bobica i salata od cvekle

Sastojci

Rolat hleb sa čvarcima i prazilukom

500 g brašna

1 kesica suvog kvasca

3 dl vode

1 kašika svinjske masti

so

1 žumance za premazivanje

 

Fil za hleb

300 g duvan čvaraka

1 praziluk

3 kašike ulja

so

biber

1 kašika pinđura

 

Zamesiti testo od kvasca, brašna i vode tako da bude meko i elastično i da se ne lepi.

Ostaviti na toplom mestu da naraste 40 minuta.

Za to vreme u tiganju na zagrejanom ulju prodinstati praziluk isečen na kolutove dok ne omekša. Po potrebi dodati malo vode.

Kada je praziluk gotov pomešati sa čvarcima.

Kada testo naraste razvući testo oklagijom tako da bude debljine oko 1cm. Po testu premazati pinđur i  rasporediti fil od čvaraka i praziluka i umotati kao rolat.

Staviti u pleh u kome će se heb peći, ostaviti da raste još 30 minuta, premazati žumancetom umućenim sa malo vode, a zatim peći na 180°C 30-35 minuta.

Ostaviti da se ohladi i služiti isečeno na kriške.

 

Supa od bundeve i goji bobica

½  kg pečene bundeve

1 glavica crvenog luka

1 krompir

2 šargarepe

10 g goji bobica

1,5 dl pavlake za kuvanje

1 l pilećeg temeljca

 

Začini

so

biber

cimet

muskatni orah

kari

kurkuma

50 g mešavine semenki (suncokret, lan, golica)

 

Za prženje:

ulje

 

 Priprema:

Bundevu narezati na kriške, te peći u pećnici dok ne omekša. Ohladiti i očistiti od kore i zagorelih komada. Na malo ulja popržiti krupnije naseckan crveni luk,  krompir i šargarepu dok ne omekšaju, pa preliti pilećim temeljcem i kuvati par minuta. Začiniti po želji, dodati pečenu bundevu i kuvati još minut, dva,  pa ispasirati u pire. Pire od tikve razrediti pilećim temeljcem na željenu gustoću, te  doliti pavlaku za kuvanje  i završiti. Supa  treba biti kremasta. Prilkom posluživanja dekorisati bundevinim uljem, bundevinim semenkama, pavlakom za kuvanje i goji bobicama koje smo prethodno prokuvali u pilećem temeljcu.

 

Salata od cvekle

500 g cvekle

2 kašike kisele pavlake

4 čena belog luka

0,5 dl ulja

0,2 dl sirćeta

1 kašika tahinija

1 kašika rena

1 kašika kima

1 kašičica korijandera

1 kašika malidžana

kim

so

 

Priprema:

Cveklu skuvati u ljusci, pa ohladiti, oguliti i naseći na tanke ploške. Preliti dresingom koji smo napravili tako da pomešamo sve navedene sastojke. Kim i korijander usitnite u avanu, kao i beli luk.  Cvekla  je izvrsna namirnica, jer je sama od sebe lagano slatkasta i odlično se slaže skoro sa svim začinima.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4359
prethodna
Složenac od kelja, supa od morskih plodova sa spanaćem i šnenokle

Dodajte svoj komentar