Rum baba

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Rum baba

Sastojci

Testo

  • 200 g brašna
  • 4 jaja
  • kašičica soli
  • 3 kašike šećera
  • kesica suvog kvasca
  • 30 g margarina
  • dl mleka
  • štapić ili kesica vanile

Sirup

  • ½ l vode
  • 400 g šećera
  • 2dl ruma
  • 150 g kandiranog voća
  • ½ kašičice muskatnog oraha

 

Način pripreme:

(za 12 komada)

  1. U posudi razmutiti kvasac sa jednom kašičicom šećera u mlakom mleku da kvasac nadođ
  2. U šerpi na tihoj vatri rastopiti margarin. Pre nego što počne da ključa skloniti sa vatre, sipati šećer i dodati vanilu. Dobro promešati.
  3. U posudu za mešanje sipati brašno i so. Uz lagano mešanje dodati jaja, a zatim i kvasac.
  4. Kada se formira ujednačena masa dodati smesu margarina i šećera, nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije ujednačeno testo. Ostaviti testo oko 1 sat da naraste na toplom mestu i dvostruko uveća svoju zapreminu.
  5. Nakon što je testo naraslo promešati ga (testo će splasnuti na svoju originalnu zapreminu) i sipati u modle koje su predhodno namazane margarinom i obrašnjavljene.
  6. Ostaviti ponovo da malo naraste u modlama 20 min. Peći u rerni na 200°C 10 minuta, a zatim na 180°C još 10 minuta.
  7. U šerpi zagrejati vodu i dodati šećer i kandirano voće, mešati dok se šećer ne otopi. U šećerni sirup dodati rum i muskatni orah. Pustiti da vri nekoliko minuta da bi ispario višak alkohola.
  8. Kada se baba malo ohladi, svaku potopiti u sirup da se dobro natopi.
  9. Može se servirati toplo sa kandiranim voćem iz sirupa ili dekorisati šlagom i svežim voćem. Služiti hladno.

Prijatno vam želi vaš Brka.

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

prethodna
Bocconotti
sledeća
Ičli ćufte

Dodajte svoj komentar