Rustikalni tart mak jabuka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Rustikalni tart mak jabuka

Sastojci

Prhko testo
160 g integralnog brašna
10 g gustina
70 g šećera u prahu
80 g hladnog ca
1 jaje
½ kašičice soli
kora jednog limuna

kora jedne pomorandže
1 kesica burbon vanila šećera

Sve sastojke ubaciti u mikser i kratko povezati, ohladiti testo, oklagijom istanjiti i peći u kalupu za tart. Staviti parče papira za pečenje i posuti leblebijama. Peći na 180 C 20 minuta. Ohladiti.

 

Fil od maka
90 g mlevenog maka
30 g brašna od badema
90 g smeđeg šećera
70 ml soka pomorandže
90 g mekanog putera
1 jaje
1 žumance
¼ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kesica cimet šećera
½ kašičice začina za medenjake

Umutiti jaja, šećer, cimet šećer, dodati puter i suve sastojke i ručno umešati, zatim dodati sok pomorandže.

 

Dodatno za nadev
100 g marcipana (domaćeg)
70 g džema od borovnica
4 zelene jabuke

Jabuke oljuštiti i iseći na pola. Odstraniti koštice i iseći na tanke listiće po dužini.

Krema od vanile
335 ml mleka
40 g šećera
½ kesice burbon vanila šećera
4 žumanca
30 g gustina
100 g putera
1 kašika soka limuna
1 kašika likera od pomorandže
350 ml slatke pavlake

Skuvati mleko sa šećerom i začinima, umešati u žumanca i gustin u hladno mleko i dodati u krem, kuvati na laganoj vatri dok ne postane viskozno i dok ne pada sa žice u tankoj niti, skloniti s vatre i umešati puter, limun i liker od pomorandže, ohladiti. Umutiti slatku pavlaku i ohlađeni krem, umešati sa slatkom pavlakom. Ukrasiti tart.

 

Dodatno potrebno
50 g džema od kajsije
30 ml soka od limuna
50 g džema od borovnica
20 g karamelizovanih lešnika

Skuvati marmeladu od kajsije i soka od limuna.

Tanko razvajati marcipan. Na gotovu koricu staviti marcipan i prstima pritisnuti. Naneti džem od borovnice, pa zatim fil od maka. Poređati jabuke i peći u zagrejanoj rerni na 170 C dok jabuke ne promene boju. Gotov tart premazati prelivom od kajsije. Ukrasiti kremom od vanile, džemom i karamelizovanim lešnicima.

 

Kitchen TV

prethodna
Ruby red
sledeća
Millefoglie i panna cotta

Dodajte svoj komentar