• Home
  • Profesionalac
  • Sajber svinjetina – svinjski vrat sa virtuelnom slaninom, mladim krompirom, aćeto kremom i džemom od luka
Sajber svinjetina – svinjski vrat sa virtuelnom slaninom, mladim krompirom, aćeto kremom i džemom od luka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sajber svinjetina – svinjski vrat sa virtuelnom slaninom, mladim krompirom, aćeto kremom i džemom od luka

Sastojci

220 g svinjskog vrata bez koske

20 g putera
1 grančica ruzmarina

ulje
so
biber

 

Za virtuelnu slaninu

100 g žutog šećera
50 g dašino moto (japanski suvi začin)

2 kašike meda
50 g susama
Za aromatizovano ulje

 5 čenova belog luka
50 g đumbira

5 g ljute paprike
2 dl ulja

so

biber
Za mladi krompir

300 g mladog krompira

40 g putera

ulje
so
biber
aromatizovano ulje
Za džem od luka

1 glavica crnog luka
½ glavice crvenog luka

3 kašike ulja

50 g putera

9 kašičica žutog šećera

2 kašike meda

1 star anis

 

Aćeto krem

50 g šećera

2 kašike meda

2 dl balzamiko sirćeta

 

Za dekoraciju

sveža žalfija

svež peršun

 

Đumbir oljuštiti i iseći što sitinije. Ljutu papriku iseći na isti način.  Beli luk usitniti u blenderu sa uljem. Sve dobro promešati, začiniti biberom i dodati ulje.

Ušerpu staviti šećer i med. Kada šećer krene da se topi dodati balzamiko sirće i ostaviti da se na tihoj vatri krčka sve dok višak tečnosti ne ispari i dobije se gust krem.

Virutelna slanina:

U zagrejanu šerpu staviti šećer i med i pustiti da se otopi – karamelizuje. Dodati dašino i susam, dobro promešati i prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje i špatulom razvući što tanje. Staviti u rernu zagrejanu na 90°C 3h da se suši. Kada se “slanina” osuši izvaditi iz rerne da se ohadi, i usitniti u blenderu.

Krompir oprati i iseći na malo deblje kolutove, posoliti i naliti vodom. Kuvati dok ne omekša. Kada se krompir skuva skloniti ga sa vatre pre prženja. Ocediti, nauljiti i posoliti. U vreo tigan staviti aromatizovano ulje i puter. Dodati krompir i uz mešanje propržiti da dobije koricu i rumenu boju. Začiniti solju i biberom. Naakon prženja izvaditi na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.

Luk iseći na tanka rebarca. U tiganju zagrejati ulje i puter (10 g) i dodati luk, začiniti solju i biberom. Dodati šećer, med i star anis. Promešati i ostaviti da se  prži. Kada se šećer i med otope dodati još putera (20 g) i po potrebi još šećera. Povremeno promešati. Šećer i puter dodavati po malo dok se sve ne potroši, a luk ne dobije teksturu džema.

Skloniti sa vatre da se hladi.

Meso iseći u oblik odreska – stejka. Posoliti i pobiberiti, nauljiti sa svih strana.

Pržiti u vrelom tiganju sa svih stana. Posle par minuta prženja dodati puter i ruzmarin. Kada je meso dobro ispečeno staviti u rernu zagrejanu na 160°C 10 minuta.  Izvaditi iz rerne, posuti usitnjenom virtuelnom slaninom i vratiti u rernu na 3 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi na dasci za sečenje.

Na tanjir prvo servirati krompir, pa zatim džem od luka, a na kraju meso. Dekorisati svežim peršunom i žalfijom, aćeto kremom preliti meso i dekorisati tanjir.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_2313
prethodna
U čast Mark Pjer Vajta – teleći kotlet sa krompirom i šargarepom
IMG_2383
sledeća
Šumski peking – pačiji file sa slatkim od šumskog pileta, pireom od vrganja i penom od kamilice

Dodajte svoj komentar