Salata od ječma i teletine, punjena jaja i slatki mlinci

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Salata od ječma i teletine, punjena jaja i slatki mlinci

Sastojci

Salata od ječma i teletine

150 g kuvanog ječma

2 glavice crvenog luka

2 paprike

½ tikvice

½ patlidžana

3 čena belog luka

300 g kuvane teletine

1 kašika ajvara

 

Dresing

150 g travničkog sira

sok 1 limuna

maslinovo ulje

so

biber

Ječam skuvajte, ocedite i ohladite.U goveđem temeljcu skuvati teletinu. Za to vreme na maslinovom ulju popržite na kockice isječenu papriku, crveni luk, tikvicu i patlidžan te začinite solju i  biberom. Kad povrće porumeni i omekša spojite ga s ohlađenim kuvanim ječmom i teletinom te travničkim sirom isečenim na kockice i ajvarom. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i biberom.

 

Punjena jaja

10 jaja

100 g putera

1 batak

1 kašika kapara

50 g crnih maslina

sok 1 limuna

1 kašika senfa

 

Začini

5 g crvene mlevene paprike

5 g korijandera

so

biber

 

Kuvana jaja prepoloviti i izvaditi žumanca. Njih umješati u puter koji smo temperirali na sobnu temperaturu. Kuvanu piletinu iz supe dobro ocjediti od temeljca i pomešati sa senfom, kaparima, crnim maslinama i začiniti solju, biberom, dimljenom crvenom paprikom i mlevenim korijanderom, pa sve izmiksati štapnim mikserom i umešati u mešavinu putera i žumanaca. Smesu treba staviti u vrećicu za dresiranje dok je još lagana za manipulisanje,  pa puniti polovine kuvanih jaja. Posuti kao dekoraciju mlevenu papriku preko jaja.

 

Slatki mlinci

250 g suvih mlinaca

2 kisele jabuke

2 kruške

10 suvih šljiva

10 suvih smokvi

150 g krupno mlevenih oraha

2 jaja

200 g šećera

400 g neslanog sremskog sira

2 kesice vanilin šećera

sok 1 limuna

 

Slatki bešamel sos

6 dl mleka
2 kašike brašna
150 g maslaca
½ kašičice muskatnog oraščića

3 kašike šećera

 

U posudu za mešanje staviti sremski sir, jaja i vanilin šećer, dobro promešati mikserom.

Jabuke i kruške  oljuštiti i iseći na malo krupnije komade i poprskati limunovim sokom da ne oksidiraju.

U manjoj šerpi otopiti margarin, a zatim dodati brašno. Sve dobro promešati. Uz stalno mešanje na blagoj vatri dodavati mleko i kuvati na blagoj vatri sve dok se ne dobije sos bez grudvica. Pred kraj dodati šećer, kakakao (rastopljen u malo mleka) i aromu ruma.

Ocediti višak soka od jabuka i krušaka i pomešati ih sa sitno seckanim smokvama i šljivama.

Tepsiju za lazanju dobro nauljiti i ređati sledećim redosledom.

Red mlinaca, preko toga bešamel, voće, orasi , preliv od jaja, šećera i sira. Ponoviti tako da na kraju imate 3 sloja voća.

Pokriti lazanjama i zaliti preostalim bešamelom a zatim prelivom od jaja i sira.

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 20 minuta prekriveno folijom a onda još 20 otkriveno.

Ostaviti da se hladi barem 20 minuta pre serviranja.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4557
prethodna
Ćuretina u umaku od kozica, aromatizovani krompir i trebinjske bajadere
IMG_4022
sledeća
Savijača od krompira i spanaća, kroketi od jagnjetine i povrće u umaku od sira

Dodajte svoj komentar