• Home
  • Profesionalac
  • Selo Ba – ljuta krompir čorba sa krutonima i salatom od svežeg spanaća
Selo Ba – ljuta krompir čorba sa krutonima i salatom od svežeg spanaća

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Selo Ba – ljuta krompir čorba sa krutonima i salatom od svežeg spanaća

Sastojci

500 g krompira
200 g crnog luka
½ crvene sveže paprike
20 g ljutog ajvara
200 g svinjskog mesa
1 kašika masti
1 dl goveđe supe

so

beli biber
slatka mlevena začinska paprika

Krutoni

3 parčeta hleba

1 kašika ulja
majčina dušica
ljuta mlevena začinska paprika

so i biber

 

Za servis

10 g kajmaka
Salata od svežeg spanaća

100 g svežeg spanaća
1 paradajz

biber
½ limuna
2 čena belog luka
20 g svežeg vlašca
2 kašike kisele pavlake

 

Meso sečeno na kocke staviti u šerpu pa naliti hladnom vodom i staviti na vatru da belančevine izađu na površinu, procediti i posoliti.

Krompir seći na kocke približno jednake mesu, crni luk iseći na tanka rebra. Crvenu papriku iseći na sitne kocke. U zagrejanoj šerpi na malo ulja i svinjske masti propržiti crni luk, so i biber, a kada se luk karamelizuje dodati papriku, prorpžiti, dodati začine po želji, naliti vodom ili supom i ubaciti meso, preko svega toga dodati svež krompir, začiniti prstohvatom mlevene slatke paprike, naliti supom i dodati kašiku ljutog ajvara, promešati i ostaviti na vatri da se kuva dok krompir i meso potpuno ne omekšaju, a ne raspadnu se. Po potrebi doliti vode i ostaviti da se kuva dok krompir ne omekša.
Pomešati majčinu dušicu sa biberom, solju, ljutom tucanom paprikom i preseckati kako bi se sjedinilo u jedan začin. Kocke hleba promešati i dodati ulje tako da dobijemo lepak, začiniti začinom i mešati dok se svaki komad hleba ne uvalja u njega. Tostirati u zagrejanom tiganju do zlatno žute boje.
Paradajz iseći na kolutove, poslužiti ga kao podlogu za salatu i pobiberiti.
Spanać oprati i očistiti od peteljki, prstima iscepati na manje komade, začiniti solju i biberom, nauljuti i promešati, pa servirati na paradajz. Preko spanaća servirati dresing od pavlake. Za dresing pomešati kiselu pavlaku sa seckanim svežim vlašcem, belim lukom i sokom od pola limuna, sve dobro umešati i posoliti, dodati malo ulja i ostaviti sa strane do služenja.

Čorbu servirati tako što se prvo sipa gust deo u oblik kupe, a tečnost na dno, na vrh čorbe se stavi kašika kajmaka, pospe se krutonima i svežim peršunom i servira uz salatu od spanaća. Začiniti prelivom.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

Zapecena paprika i jagnjece rolnice ’’Iz doline slanog sira’’ (3)
prethodna
Iz doline slanog sira – zapečena paprika sa musom od sira i rolnicama od jagnjetine
Jagnjeci kotleti sa papulom ‘’Djurdjevdan’’ (3)
sledeća
Đurđevdan – jagnjeći kotlet sa papulom

Dodajte svoj komentar