Sfogliatelle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sfogliatelle

Sastojci

Testo
750 g glatkog brašna
400 – 500 ml vode
30 g meda
1 kašičica soli
1 kašika sirćeta
1 kašika ulja
150 – 200 g masti

Pate a choux / Pareno testo
75 g brašna
55 g putera
100 ml vode
60 g mleka
2 jaja
1 kašika šećera
malo soli

Fil od griza i ricotte

250 ml mleka
50 g šećera
malo soli
75 g griza
300 g ricotte
1 jaje
malo cimeta
kora ½ limuna
½ mahune vanile
20 g kandirane korice pomorandže
20 g suvog belog grožđa
malo ruma

Krema od lešnika
2 jaja
150 g šećera
40 g espressa
½ mahune vanile
300 g mascarpone sira
150 g prženih mlevenih lešnika
malo soli

Dekoracija

šećer u prahu

U mikseru umesiti glatko i kompaktno testo od svih sastojaka. Količina vode varira u zavisnosti od brašna. Ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se odmori premazano sa malo masti. Razdeliti testo na 4-5 delova. Na pobrašnjenoj krpi ih razvući što je tanje moguće (kao za štrudlu). Svaki list premazati sa istopljenom masti, zaviti u rolnicu. Nastaviti sa rolanjem preostale tako da na kraju bude jedan valjak testa, rolnica se stavi na početak razvučene kore i rola se sve dok se ne završi postupak da bi se na kraju dobila jedna veća, deblja rolnica. Zaviti i staviti u frižider na hladno dok se ne stisne mast. Iseći hladnu rolnicu na diskove testa i palcem potisnuti sredinu. Pola sfogliatella napuniti kremom od griza i ricotte, a pola sa parenim testom. Peći na 190*C do zlatne boje. Sfogliatelle sa parenim testom napuniti kremom od lešnika i kafe.

Prokuvati vodu, mleko, so i šećer, dodati puter i brašno, pržiti, hladiti kratko u mikseru te postepeno dodavati so i izlupana jaja (u tankom mlazu) dok se ne izmuti u kompaktnu masu. Prebaciti u dresir kesu.

Skuvati griz sa mlekom, šećerom, vanilom i soli. Ohladiti, u hladno umešati preostale sastojke. Suvo grožđe namočiti u rumu.

Umutiti penasto jaja u mikseru sa malo soli. U međuvremenu skuvati sirup od šećera i kafe i vanile i sipati ga u tankom mlazu na jaja. Mutiti dok ne postane penasto i hladno, umiksati lešnike i mascarpone. Ohladiti krem da se stegne.

Posuti šećerom u prahu.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

FERRERO ROCHER (2)
prethodna
Ala Ferrero Rocher
JELACIC TORTICE (3)
sledeća
Jelačić tortice

Dodajte svoj komentar