Sirni zeleniš – čorba od zelja i sira

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sirni zeleniš – čorba od zelja i sira

Sastojci

2 veze zelja
2 veće glavice crnog luka
3 šargarepe
1 koren celera srednje veličine
1 list lovora
¼ ljute papričice (po ukusu)

5-6 zrna crnog bibera

so
sok od ½ limuna
3 kašike kiselog mleka
1 žumance
100 g starog kravljeg sira
1 kašika meda
30 g oraha

10 g slatke začinske mlevene paprike
½ kašičice ljute tucane paprike

ulje

1 l supe

1 kašika jabukovog sirćeta
Dekoracija

vlašac

svež peršun
Za pripremu čorbe

Crni luk iseći na kocke, šargarepu po želji iseći na malo veće komade, celer iseći srazmerno šargarepi, ljutu papriku iseći na kolutove. U šerpi zagrejati ulje i dodati luk. Pržiti da omekša i postane staklast. Zelje očistiti i odstraniti peteljke, iseći na trake, začiniti solju, biberom i jabukovim sirćetom. Promešati.

U šerpu sa lukom dodati celer i šargarepu. Začiniti i pržiti dok celer i šargarepa ne dobiju boju luka. Dodati lovorov list prelomljen na pola. Naliti sa malo supe i dodati ljutu seckanu svežu papriku. Naliti čorbu supom i po potrebi dodati vodu, pa ostaviti da se kuva. Kada proključa utišati vatru.

Orahe, crni bibe ru zrnu, so , beli biber, sjediniti nožem na dasci za sečenje. Sir iseći na štanglice i uvaljati ga u mešavinu začina i oraha. Dobro zagrejati tiganj za sir  i na malo ulja ispeći začinjeni sir da dobije koricu.

Čorbu skloniti sa vatre i dodati zelje preko čorbe. Lagano sve promešati, dodati prstohvat ljute začinske paprika. Za to verme pomešati žumance, kiselo mleko, limunov sok i začiniti ih solju i biberom. Uz stalno mešanje dodati mešavinu kiselog mleka i žumanceta. Vratiti na vatru, doterati ukus i ostaviti da se kuva oko 1 minut.

Servirati toplo sa grilovanim sirom, preliveno sa malo meda i svežim začinskim biljem.

 

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

Corba od sociva ’’Bogati domacin’’ (4)
prethodna
Bogati domaćin – čorba od sočiva
Zapecena paprika i jagnjece rolnice ’’Iz doline slanog sira’’ (3)
sledeća
Iz doline slanog sira – zapečena paprika sa musom od sira i rolnicama od jagnjetine

Dodajte svoj komentar