Slagani burek s bulgurom, begova čorba i jabuke u medu i vinu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Slagani burek s bulgurom, begova čorba i jabuke u medu i vinu

Sastojci

Slagani burek s bulgurom

 

½ kg mešanog mlevenog mesa

½ kg kora za pitu

3 cela jaja

2 belanca

200 g bulgur pšenice

3 dl supe

1 glavica crnog luka

1 glavica ljubičastog luka

3 čena belog luka

1 šargarepa

2 kašičice slatke mlevene začinske paprike

1 dl mleka

3 jaja

3 kašike brašna

peršunov list

ulje

 

U činiju staviti bulgur i sitno seckani peršun, pa zaliti vrelom supom i ostaviti 20-ak minuta da bulgur upije tečnost. Mleveno meso posoliti, pobiberiti i posuti kašičicom slatke mlevene paprike. Propržiti sitno seckan luk u zagrejanom tiganju. Šargarepu preseći na komade i usitniti u seckalici, pa je dodati u tiganj sa lukom. Začiniti kašičicom slatke mlevene začinske paprike, posoliti i pobiberiti. Dodati mleveno meso u tiganj sa povrćem da se uprži. Kada se meso uprži dodati ga u pripremljen bulgur. Dobro promešati, kako bi nadev za burek bio rastresit. U dublji pleh staviti koru za pitu na dno, premazati je uljem i staviti još jednu koru. Pa rasporediti podjednako fil, prekriti opet sa dve kore, pa ponovo rasporediti fil. Postupak ponavljati. Završiti slaganje bureka sa korama za pitu. Oštrim nožem zaseći kocke kako bi se burek lakše izvadio posle pečenja i premazati mešavinom ulja i vode. Umutiti masu za prelivanje bureka od jaja i mleka i brašna, pa preliti.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-ak minuta posle čega treba izvaditi burek i preliti ga pripremljenom masom po rubovima, potom ga vratiti u pećnicu na još 15 minuta.

 

 

Bosanska čorba

 

½ kg piletine (otkošten batak i belo meso)

1,5 l pileće supe

2 šargarepe

2 korena peršuna

¼ korena celera

100 g zelene boranije

so i biber

limunov sok

lovorov list

ulje

 

Legir za čorbu

2 žumanca

1 dl pavlake za kuvanje

1 kašika gustina

 

U odgovarajućoj šerpi zagrejati malo ulja i propržiti korenasto povrće isečeno na kockice da se blago karamelizuje i dobije boju. Otkošten pileći batak i pileće belo meso iseći na kocke. U povrće dodati boraniju i isečeno meso, kao i lovorov list iz supe. Dok meso nije sasvim ispečeno naliti vrućom supom i pustiti da proključa. Napraviti legir od zumanaca, pavlake i gustina, u koji treba dodati malo supe kako bi temperirali masu za legiranje. Postepeno uz mešanje bosanske čorbe dodavati legir. Ostaviti još kratko da se ukuva i doterati ukus.

 

Jabuke u medu i vinu

 

Za 4 osobe
4 jabuke srednje veličine
100 g suvih šljiva
1 kašika meda
30 ml crvenog vina
50 g badema
50 g margarina
1 kesica cimet šećera

1 kašika likera od pomorandže

100 g suvih kajsija

 

Suve šljive i suve kajsije iseckati nožem i pomešati ih sa likerom od pomorandže kako bi se suvo voće natopilo. Samleti bademe, dodati ih u suvo voće i pomesati.
Oprati i oljuštiti jabuke. Izdubiti ih nožićem ili austeherom i izvaditi seme iz njih. Jabuke napuniti filom i staviti u pleh. Pomešati vino i med kašikom i preliti napunjene jabuke.
Jabuke peći na temperaturi od 180° C oko 10 minuta. Potom izvaditi jabuke i premazati ih ostatkom meda i vina sa dodatkom cimet šećera i na svaku jabuku staviti po kockicu margarina. Izvaditi jabuke, pa u tepsiju u kojoj su se pekle dodati preostalu mešavinu meda i crvenog vina,  malo margarina, pa sve pomešati. Preliti jabuke sa dobijenim prelivom i posuti ih krupno seckanim bademom.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4930
prethodna
Italijanska piletina i mamine kiflice
IMG_5069
sledeća
Pivski krekeri, teleća džigerica u medu i pivu i salata od pečenih paprika i sira

Dodajte svoj komentar