Slatki udar

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Slatki udar

Sastojci

Masa za dve kore

14 jaja

420 g šećera

kora jednog limuna

360 g brašna

50 g margarina

 

Za premazivanje kora

200 g marmelade od kajsije

 

Sirup

200 g šećera

3 dl vode

1 limun

 

Prvi fil

50 g seckanih oraha

50 g suvog grožđa

1 bočica arome ruma

30 g mlevene crne kafe

2 dl vode

50 g crne čokolade

30 g margarina

 

Drugi fil

2 dl pasiranih proceđenih malina

 

Za glazuru

100 g šećera u prahu

4 kašike vode

1 kašika limunovog soka

50 ml pasiranih proceđenih malina

 

Za dekoraciju

1 kesica šlaga

125 ml mleka

200 g ratluka od ruže

100 g šećera u prahu

50 ml pasiranih proceđenih malina

dekor srebrene perle

 

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst šam, uz postepeno dodavanje šećera. U umućen šam dodati žumanca, koru limuna, kratko umutiti, potom umešati brašno. Okrugli kalup premazati margarinom i izliti polovinu pripremljene mase. Peći ma 180° C, 20 minuta. Potom ispeći i drugu identičnu koru od druge polovine mase. Gotove pečene kore izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohlade.

Staviti vodu i šećer za sirup da ukuva. Potom ostaviti da se ohladi. U ohlađen sirup dodati sok jednog limuna.

Ohlađenu koru preseći na pola, drugu koru iseći na kocke. Kocke od patišpanja podeliti u dve činije.

Orahe usitniti. Suvo grožđe preliti ekstraktom arome ruma. Čokoladu otopiti sa margarinom. U vruću vodu sipati kafu i umešati van vatre. Zatim, ½ ohlađenog sirupa sipati u otopljenu čokoladu i sjediniti na tihoj vatri, potom dodati kafu. Tom tečnošću preliti jednu činiju sa kockama od patišpanja, dodati rum, suvo grožđe i preseckane orahe. Sve umešati kako bi patišpanj upio tečnost.  Za drugi fil : u drugu činiju sa kockama od patišpanja kore sipati drugu polovinu sirupa i 2 dl pasiranih proceđenih malina i sve umešati.

Drugi patišpanj (presečen na pola): premazati obe kore sa marmeladom od kajsije.

Na jednu premazanu koru sa marmeladom, sipati crni fil sa čokoladom i kafom, rukom oblikovati i pritisnuti. Preko toga sipati drugi fil sa malinom i takođe rukama oblikovati, pa sve poklopiti sa drugom premazanom korom. Pritisnuti i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru.

Pomešati prah šećer sa vodom, sokom od limuna i pireom od maline u glatku masu za glazuru. Preliti tortu i vratiti u frižider da se stegne.

Umutiti šlag sa mlekom u čvrst sneg i prebaciti u dresir džak sa nastavkom po želji.

Ratluk umesiti sa prah šećerom, kao plastelin, potom ostaviti da se ohladi i stegne. Potom razvući i oblikovati ružice. Ređati po torti u obliku buketa. Ukrasiti prah šećerom, pireom od maline, šlagom, i srebrnim kuglicama.

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_0754
prethodna
Kisela čorba od sočiva, medeni zalogaji
KUKURUZNA ZLEVANKA (5)
sledeća
Kukuruzna zlevanka

Dodajte svoj komentar