• Home
  • Fit food
  • Slavska trpeza – Manastir Fenek (prebranac, riblja čorba i proja)
Slavska trpeza – Manastir Fenek (prebranac, riblja čorba i proja)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Slavska trpeza – Manastir Fenek (prebranac, riblja čorba i proja)

Sastojci

Prebranac

500 g šarenog pasulja
3 crna luka
4 kašike maslinovog ulja
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 kašike slatke paprike
1 kašičica majčine dušice

Priprema:

Pasulj oprati u vreloj vodi, zatim ga kuvati u šerpi do prvog ključanja. Tu vodu prosuti i naliti novu, pa
dodati so i maslinovo ulje. Kuvati na umerenoj vatri oko 45 minuta i pustiti da većina vode ispari. Iseckati
3 crna luka i karamelizovati ga u tiganju na blagoj vatri dok se pasulj kuva. U vatrostalnoj posudi ili
đuvečari ređati naizmenično red kuvanog pasulja, zatim red uprženog luka, dodati so, biber, majčinu
dušicu i nastaviti dok se ne potroši količina, pa sve posuti mlevenom paprikom i naliti sa 3 kutlače vode
od kuvanja pasulja. Peći u rerni na 180°C dok se ne uhvati korica (nekih 20-ak minuta).

Riblja čorba

1 manja skuša
250 g lososa (1 odrezak u obliku potkovice)
400 g bakalara (komad repa bakalara)
2 kom crvene paprike
1 žuta paprika babura
1 paškanat
2 crna luka
3 čena belog luka
o,5 l pasiranog paradajza
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike mlevene paprike
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 čili papričica
limunov sok od 2 limuna
1 l vode

Priprema:

Crni luk iseći na kockice, a beli luk sitno naseći. U zagrejanu šerpu sipati maslinovo ulje i staviti beli i crnluk da se uprže. Crvenu papriku naseći poprečno i ubaciti je u šerpu, žutu papriku očistiti, iseći i ubacitida se prži. Paškanat naseći na kolutove i dodati povrću u serpi. Kada se sve uprži, posoliti, staviti
mlevenu papriku, pobiberiti i ubaciti izdrobljen čili, promešati i naliti paradajz sokom i vodom. Kada
provri ubaciti ribu isečenu na krupnije komade. Kuvati dok riba i povrće ne omekša.

Proja

500 g kukuruznog belog brašna
2 čaše kisele vode
4 kašike ulja
2 kašičice soli
2 kašičice sode bikarbone
Priprema :
Pomešati sastojke u činiji. Dobijeno testo peći u plitkom plehu, 15-20 min na 220 stepeni.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_4099
prethodna
Tatar biftek i topla salata od pečuraka i čeri paradajza
IMG_4507
sledeća
Ćuretina sa mlincima

Dodajte svoj komentar