Splitska torta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Splitska torta

Sastojci

Biskvit

 9 belanaca

200 g kristal šećera

100 g brašna tip 400

75 g mlevenih oraha

75 g mlevenih badema

150 g suvih smokvi

150 g suvog grožđa

4 kašike ulja

½ kesice praška za pecivo

200 ml vode

1 kesica crnog čaja

20 ml ruma

 

Krem od pomorandže

 

9 žumanaca

250 g šećera u prahu

1 kesica burbon vanila šećera

20 ml likera od pomorandže

1 pomorandža

200 g putera

 

Creme Anglaise

 

200 ml mleka

200 ml slatke pavlake

100 g šećera

4 žumanca

10 g gustina

3 štapića limunske trave

nekoliko kapi domaće arome vanile

 

Krhotine karamele

 

150 g šećera

50 g putera

 

Za dekoraciju

puslice sa korom limuna i ruzmarinom

 

Skuvati crni čaj u 200 ml vode. Suve smokve iseći na kockice i pomešati sa suvim grožđem, preliti rumom i pripremljenim čajem. U belanca dodati polovinu šećera i mutiti, dodati ostatak i umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje i ručno umešati žicom za mućenje. Pomešati mlevene orahe, bademe, brašno, prašak za pecivo, pa dodati u sneg i nežno izmešati špatulom. Potom ocediti potopljeno suvo voće i dodati u sneg. Sve sjediniti i rasporediti na dva pleha, prekrivena papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 190 – 200 ° C, 5-7 minuta. Ostaviti da se prohlade, pa preseći na pola i skinuti papir za pečenje.

Pomešati žumanca i prah šećer i penasto umutiti mikserom. Dodati narendanu koru pomorandže, sok pomorandže i burbon vanil šećer. Potom prebaciti u posudu za kuvanje na pari. Kuvati na tihoj vatri, uz konstantno mešanje žicom za mućenje. Krem treba da bude penast i vazdušast. Prebaciti u odgovarajuću posudu i ohladiti. Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa postepeno dodavati u hladnu kremu, uz mućenje. Na kraju dodati liker od pomorandže i umutiti.

Na presečenu koru biskvita rasporediti 1/3 krema, poklopiti biskvitom i ponavljati postupak. Ostaviti nafilovanu tortu da  se ohladi i stegne.

Zagrejati slatku pavlaku i 150 ml mleka, dodati limun travu. U drugoj posudi pomešati žumanca, šećer, 50 ml mleka, gustin i aromu vanile. Potom naliti vrućom pavlakom i mlekom, umešati i vratiti na vatru da se krem skuva i zgusne. Ohladiti.

U šnezider sa 2 kašike vode sipati šećer i bez mešanja ostaviti da se otopi. Potom dodati puter uz žustro mešanje da voda ispari i da se dobije karamel. Potom karamel izliti na komad papira za pečenje prekriti drugim komadom papira za pečenje i oklagijom istanjiti. Ostaviti da se ohladi 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa odstraniti papir za pečenje i izlomiti karamel na željene oblike.

Servirati šnit torte na creme anglaise, dekorisati lomljenom karamelom i puslicama.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

MEDJIMURSKA GIBANICA KAO KOLAC (5)
prethodna
Međimurska gibanica kao kolač
FERRERO ROCHER (2)
sledeća
Ala Ferrero Rocher

Dodajte svoj komentar