Stejk od rozbratne, muskatni pire od šargarepe i salata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Stejk od rozbratne, muskatni pire od šargarepe i salata

Sastojci

1 stejk od rozbratne sa koskom (debljine oko 3-4 cm – 700 g)

60 g putera

3 čena belog luka

krupna morska so

biber

2 grančice sveže  majčine dušice

2 kašike maslinovog ulja

 

Meso izvaditi iz frižidera 2 sata pre pripreme jela, kako bi postiglo sobnu temperaturu.

Komad rozbratne dobro posoliti krupnom morskom solju i pobiberiti sa obe strane. Čenove belog luka ne ljuštiti, već ih samo nagnječiti sečivom noža. Na jako zagrejanom tiganju, na puteru, položiti stejk rozbratne i peći po 4 minuta sa obe strane. Potom dodati beli luk i majčinu dušicu i prelivati stejk tako aromatizovanim puterom. Skloniti meso sa tiganja na dasku, staviti beli luk i majčinu dušicu iz tiganja na meso, zaliti puterom iz tiganja poklopiti i ostaviti da odmori 10-ak minuta, kako bi se mesni sokovi vratili u komad mesa. Nakon toga komad mesa raseći na šire kriške i poslužiti uz muskatni pire od šargarepe i salatu.

 

Muskatni pire od šargarepe

 

1 kg šargarepe

1 krompir srednje veličine

3 čena belog luka

1 štapić cimeta

prstohvat muskatnog oraščića

150 g  putera

2 dl neutralne pavlake za kuvanje

so

biber

 

Oljuštiti šargarepu i iseći je na krupnije kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Staviti isečeno povrće u šerpu odgovarajuće veličine, posoliti i naliti vrelom vodom da povrće ogrezne. Kuvati 20ak minuta. Potom dodati očišćene čenove belog luka,štapić cimeta i narendati malo muskatnog oraščića. Nastaviti kuvanje dok povrće sasvim ne omekša, a voda od kuvanja skoro sasvim ne ispari. Iz šerpe izvaditi štapić cimeta, potom izblendati štapnim mikserom u pire, uz dodavanje neutralne pavlake za kuvanje i putera. Dobijeni pire treba da bude kremaste teksture.

 

Salata

 

1 glavica zelene salate

aćeto balsamiko

maslinovo ulje

so

 

Salatu oprati, prosušiti i prstima iscepkati.

Pomešati aćeto i maslinovo ulje u razmeri 1 : 3 žicom za mućenje kako bi se dobio vinegret za prelivanje salate.

Iscepkanu salatu začiniti vinegretom i solju i lagano promešati.

 

 

 

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_3169
prethodna
Saltimbocca
IMG_3465
sledeća
Integralna testenina sa arabiata sosom, zabaione, amaretti keksići od badema

Dodajte svoj komentar