Strata, meksička pileća supa i španski kolač sa limunom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Strata, meksička pileća supa i španski kolač sa limunom

Sastojci

Strata

500 g hleba

 

Fil

6 jaja

6 dl mleka

50 g putera

400 g rendanog sira

100 g suvog mesa

1 vezica mladog luka

200 g šampinjona

½ konzerve kukuruza

½ konzerve pasulja

1 feferona

2 kašike ajvara

 

Začini:

so

biber

muškatni oraščić

začinska paprika

kurkuma

50 g mešavine semenki (suncokret, lan, golica…)

 

 Umutite jaja i mleko, pa začinite solju, biberom, muškatom, začinskom  paprikom i kurkumom. Na malo ulja popržiti sitno seeckani mladi luk, feferonu i suvo meso dok ne omekšaju, pa dodati šampinjone sečene na ploške i dinstajte par minuta dok pečurke ne puste vodu. Dodati im kukuruz, pasulj i ajvar. Dno tepsije koja je prethodno premazana maslacem posuti mešavinom hlebnih mrvica i semenki. Na dno složite deblje isečene parčiće hleba tako da prekriju celo dno, pa ih namočiti umućenim jajima uz pomoć kašike, te po njima rasporedite ½  nadeva od pečurki i povrća, posuti 1/3 ribanog sira. Na njega staviti jedan red tanko isečenih parčića hleba koji su prethodno umočeni u umućena jaja, posuti ostatkom nadeva i 1/3 rendanog sira pa završiti zadnjim redom hleba koji  je namočen ostatkom umućenih jaja i posuti zadnjom 1/3 rendanog sira i mešavinom semenki i kockicama putera. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na oko 180°C oko 45 minuta.

 

 Meksička pileća supa

300 g pilećih grudi

1 vezica mladog luka

2 šargarepe

1 koren peršuna

¼ korena celera

1 crvena paprika

1 feferona

4-5 čena belog luka

1 dl soka od paradajza

100 g suvog paradajza

100 g kukuruza i pasulja

1,5 l pilećeg temeljca

 

Začini

so

biber

kurkuma

korijander

kim

peršunov list

 

Za prženje

ulje

 

Na malo ulja popržiti sitno seeckani beli dio mladog luka i šargarepu, koren peršuna i celer sečen na sitne kockice. Kada povrće malo porumeni dodati usitnjeni beli luk,  papriku i feferonu sečene na kockice, pa dinstati još jedan minut, dodati piletinu isečenu na sitne kockice i usitnjeni sušeni paradjz, pa dinstati još par minuta, dodati pasulj i kukuruz,te zaliti temeljcem i sokom od paradajza.Prema potrebi začiniti solju, biberom, kurkumom, usitnjenim korijanderom i kimom, pa kuvati još 10-ak minuta. Prilikom serviranja posuti usitnjenim peršunovim listom.

 

 

Španski kolač sa limunom

 Za 6 osoba

2 čaše kiselog mleka

2 čaše maslinovog ulja
6 čaša brašna
6 jaja
2 limuna
4 čaše šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo

 

Za serviranje

 džem od pomorandže

 

U odgovarajuću posudu sipati kiselo mleko, ulje,  jaja, rendanu koru od dva limuna, sok od dva limuna, štapić vanile. Sjediniti. U drugu posudu pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sjediniti sa prethodnim sastojcima, dobro promešati. Kada je masa kompaktna, sipati je u odgovarajuću posudu za pečenje, prethodno prekrivenu papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.

Kitchen TV

prethodna
Hleb sa suvim mesom i ajvarom, supa od pasulja i bosanska salata od avokada
sledeća
Supa od kuvanih jaja i krompira, bread puding i oblande sa alvom

Dodajte svoj komentar