Šumadijske palačinke

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Šumadijske palačinke

Sastojci

Fil

500 g oraha

3 dl mleka

2 kesice vanilin šećera

100 g šečera

300 g suvih šljiva

1 dl rakije

malo vode

200 g ulupanog šlaga

 

Šam

8 belanaca

700 g šećera

 

Palačinke

4 jaja

400 g brašna

3 dl mleka

1 dl vode

malo ulja

malo soli

Napraviti masu za palačinke i ispeći 10 komada, pa ih ostaviti da se ohlade.

Potopiti šljive u toplu vodu i ostaviti ih da malo odstoje kako bi omekšale. Šljive koje su odstojale u vodi iseći na sitno i preliti ih rakijom i sa malo vode, pa ih ostaviti da odstoje kako bi još omekšale. Ostaviti par celih šljiva i njih isto potopiti zajedno sa seckanim šljivama.

Staviti mleko na tihu vatru da provri, dodati mu šećer i kesicu rum šećera, a kad mleko prokuva dodati mu mlevene orahe i lepo sve sjediniti, pa ostaviti da se prohladi. Kada se masa prohladila dodati 3-4 kašike šlaga, zatim šljive koje se bile u rakiji (šljive lepo iscediti) i sve sjediniti,  pa filovati palačinke kao tortu. Ostaviti u frižideru da se ohladi, pa onda manjim okruglim aušteherom vaditi male tortice.

Krajeve koji su ostali iseći na sitne kockice, pa staviti u vatrostalnu posudu. Posebno umutiti 2 cela jaja, 2 dl slatke pavlake za kuvanje, 2 dl mleka,  sve pomešati,  pa preliti preko palačinki i zapeći ih u rerni na 180 stepeni  15-20 minuta.

Šam –  Belanca i 150 g šećera staviti da se mute u mikseru. Preostali šećer pomešati sa malo vode i staviti na tihu vatru da se kuva. Kada se belanca nalupaju u lepu čvrstu masu polako mu dodavati kuvani šećer uz stalno mešanje miksera. Dodati sav kuvani šećer i ostaviti šam da se muti još 5 minuta. Kada je šam gotov sipati ga u dresir džak i svaku torticu od palačinki prskati posebno i ređati ih na papir za pečenje. Na svaku palačinku staviti suvu šljivu koja je bila u šljivovici i po jedno jezgro oraha. Ugrejati rernu na 200 stepeni,  pa staviti šumadijske palačinke da se malo zapeku 2-3 min (palačinke treba da dobiju lepu zlatnu boju).

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

topli kolac sa sljivama
prethodna
Topli kolač sa šljivama
cokoladna zavrzlama
sledeća
Čokoladna zavrzlama

Dodajte svoj komentar