Šumadijske palačinke

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Šumadijske palačinke

Sastojci

Fil

500 g oraha

3 dl mleka

2 kesice vanilin šećera

100 g šečera

300 g suvih šljiva

1 dl rakije

malo vode

200 g ulupanog šlaga

 

Šam

8 belanaca

700 g šećera

 

Palačinke

4 jaja

400 g brašna

3 dl mleka

1 dl vode

malo ulja

malo soli

Napraviti masu za palačinke i ispeći 10 komada, pa ih ostaviti da se ohlade.

Potopiti šljive u toplu vodu i ostaviti ih da malo odstoje kako bi omekšale. Šljive koje su odstojale u vodi iseći na sitno i preliti ih rakijom i sa malo vode, pa ih ostaviti da odstoje kako bi još omekšale. Ostaviti par celih šljiva i njih isto potopiti zajedno sa seckanim šljivama.

Staviti mleko na tihu vatru da provri, dodati mu šećer i kesicu rum šećera, a kad mleko prokuva dodati mu mlevene orahe i lepo sve sjediniti, pa ostaviti da se prohladi. Kada se masa prohladila dodati 3-4 kašike šlaga, zatim šljive koje se bile u rakiji (šljive lepo iscediti) i sve sjediniti,  pa filovati palačinke kao tortu. Ostaviti u frižideru da se ohladi, pa onda manjim okruglim aušteherom vaditi male tortice.

Krajeve koji su ostali iseći na sitne kockice, pa staviti u vatrostalnu posudu. Posebno umutiti 2 cela jaja, 2 dl slatke pavlake za kuvanje, 2 dl mleka,  sve pomešati,  pa preliti preko palačinki i zapeći ih u rerni na 180 stepeni  15-20 minuta.

Šam –  Belanca i 150 g šećera staviti da se mute u mikseru. Preostali šećer pomešati sa malo vode i staviti na tihu vatru da se kuva. Kada se belanca nalupaju u lepu čvrstu masu polako mu dodavati kuvani šećer uz stalno mešanje miksera. Dodati sav kuvani šećer i ostaviti šam da se muti još 5 minuta. Kada je šam gotov sipati ga u dresir džak i svaku torticu od palačinki prskati posebno i ređati ih na papir za pečenje. Na svaku palačinku staviti suvu šljivu koja je bila u šljivovici i po jedno jezgro oraha. Ugrejati rernu na 200 stepeni,  pa staviti šumadijske palačinke da se malo zapeku 2-3 min (palačinke treba da dobiju lepu zlatnu boju).

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

topli kolac sa sljivama
prethodna
Topli kolač sa šljivama
cokoladna zavrzlama
sledeća
Čokoladna zavrzlama

Jedan komentar Sakrij komentare

Šumadijske palačinke nisu tradicionalni recept, već umotvorina Miće Stojanovića kuvara, tvroca Karađoređeve šnicle i steka “NJegoš”…Izmišljene su povodom susreta Tito – De Gol koji se nikada nije dosgodio ali recept je opstao do današnjih dana. Inače su na meniu skupštine Srbije već 50 godina. Karakteriše ih ukus ali i forma, simbolizuju nacionalnu kapu-šajkaču, a pola jezgra oraha Kokardu. Tražene su i u srpskim restoranim u inostranstu. Prijatno

Dodajte svoj komentar