• Home
  • Profesionalac
  • Šumski peking – pačiji file sa slatkim od šumskog pileta, pireom od vrganja i penom od kamilice
Šumski peking – pačiji file sa slatkim od šumskog pileta, pireom od vrganja i penom od kamilice

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Šumski peking – pačiji file sa slatkim od šumskog pileta, pireom od vrganja i penom od kamilice

Sastojci

300 g pačijeg filea
5 g mlevene začinske paprike

prstohvat ljute začinske paprike

20 g putera

1 čen belog luka

1 grančica ruzmarina

so

biber

ulje

list sveže žalfije za dekoraciju

 

Za slatko od šumskog pileta

100 g šumskog pileta (pečurka)

30 g šećera

30 g meda

2 kašike ulja

3 kašike aćeto balzamiko sirćeta

2 kašike jabukovog sirćeta

so

biber

2 dl vode

 

Za pire od pečuraka

1 veća glavica luka

150 g vrganja (stablo)

100 g kraljevskih šampinjona

10 g putera

2 dl neutralne pavlake

so

biber

 

Pena od kamilice

2 dl neutralne pavlake

1 dl vode

1 kesica čaja od kamilice

 

Čips od slanine

4 slajsa dimljene mesnate suve slanine

biber

 

Šumsko pile iseći na krupnije kocke.

U manju šerpu sipati šećer i med i dodati ulje. Staviti na umerenu vatru da se topi. Kada šećer krene da se topi dodati šumsko pile, aćeto i jabukovo sirće, začiniti solju i biberom. Dobro promešati i dodati vodu. Vratiti na vatru i ostaviti da ispari višak tečnosti.

Sitno iseckati luk i staviti u tiganj da se prži na zagrejanom ulju da omekša, začiniti solju i biberom. Vrganje i šampinjone iseći na veće komade i dodati u šerpu sa lukom. Pobiberiti i jednom promešati. Dodati puter i promešati. Na kraju posoliti i pobiberiti i dodati neutralnu pavlaku (1dl). Promešati. Ostaviti da se krčka na tihoj vatri. Po potrebi dodati još pavlake. Skinutu sa vatre i ostaviti da odmori. Prebaciti u blender i usitniti da ostane malo grudvica od pečuraka.

Pačije filete zaseći nožem sa strane kože do mesa nekoliko puta. Posoliti i pobiberiti, začiniti slatkom i ljutom začinskom paprikom, nauljiti sa svih strana. U hladan tiganj staviti pačije filete sa kožom na dole. Staviti na vatru da se prži kada koža dobije rumenu boju, pa  okrenuti meso u tiganju da se prži još par minuta. Pred kraj dodati puter i ruzmarin. Kada je meso dobro ispečeno sa svih strana prebacitiu rernu zagrejanu na 160°C 10 minuta. Vratiti na ringlu, pa dodati beli luk isečen na pola i proržiti tako jedan minut da beli luk pusti svoju aromu. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.

Sve sastojke za penu od kamilice staviti u šerpu i ostaviti da se kuva. Kada je kuvano izvaditi kesicu čaja i štapnim mikserom mešati da se dobije pena.

Slaninu poređati na pleh prethodno obložen papirom za pečenje i pobiberiti. Prekriti papirom za pečenje i staviti nešto teško preko. Staviti u rernu na 160°C da se ispeče i postane hrskava.

Prvo servirati pire od pečuraka, a zatim pačetinu, dadati slatko od šumskog pileta na tanjir, a slaninu preko mesa i sve dekorisati penom od kamilice.

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kitchen TV

IMG_2338
prethodna
Sajber svinjetina – svinjski vrat sa virtuelnom slaninom, mladim krompirom, aćeto kremom i džemom od luka
IMG_2439
sledeća
U čast Remzi Gordona – biftek Velington

Dodajte svoj komentar