Suši

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Suši

Sastojci

  • 2 šolje pirinča
  • 2 šolje vode
  • 1/4 šolje sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • kašičica soli
  • par kapi soja sosa
  • pakovanje Nori algi
  • krastavac
  • šargarepa
  • 3 jaja
  • 125 g dimljenog lososa
  • 200 g svežeg lososa
  • 100 g štapića od krabe
  • 100 g očišćenih škampa
  • avokado

Wasabi

  • 2 kašike rena
  • 2 kašike graška
  • kašičica senfa

 

Način pripreme:

  1. Pirinač oprati u nekoliko voda. Zatim ga u šerpi potopiti sa 2 šolje vode i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon toga uključiti ringlu i kada proključa smanjiti temperaturu na minimalnu, pa kuvati poklopljen pirinač još 10 minuta. Zatim isključiti ringlu i ostaviti poklopljen pirinač još 20 minuta. Nakon toga izvaditi ga na oval ili tepsiju i poprskati ga rastvorom od šećera, soli i sirćeta, pa ga laganim pokretima mešati da bi svako zrno ostalo rastresito. Kada se ohladi, prekriti ga vlažnom krpom do slaganja sušija.
  2. Napraviti zamenu za wasabi: izmiksovati u blenderu grašak, ren i senf. Staviti ga u frižider da se hladi.
  3. Napraviti omlet od jaja i pažljivo ga urolati kao palačinku.
  4. Iseći krastavac i šargarepu na podjednake štapiće

Važno: pre počnetka pravljenja suši rolnica ili „knedlice“ napraviti mešavinu vode (3dl) i sirćeta (3kašike) kojom će se vlažiti dlanovi da se pirinač ne bi lepio za ruke.

  1. Pri slaganju sušija iskoristiti maštu. Primer: na asuricu za rolanje (tatami) staviti nori algu (iznad ringle ili otvorenog plamena ispraviti algu ako je u pakovanju bila savijena ), zatim prekriti je tankim slojem pirinča (ostaviti na ivicama alge oko 1cm bez pirinča), naneti vasabi u tankom sloju u vidu linije na mesto gde će ići i ostali sastojci pa po izboru: omlet, riba ili povrće… Tatamijem sve to urolati u rolnu. Rolnu seći na širinu od 2 cm da bi se dobio presek: u centru povrće, riba, omlet, okolo pirinač i sve to obmotano nori algom.

Pravljenje sušija je umetnost koja se uči godinama. Neka vas ne obeshrabre početničke muke (kojih će sigurno biti).

Podeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Lepi Brka

Lepi Brka je svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

im26_sufleodsira
prethodna
Sufle od Sira
im28_curosi
sledeća
Ćuros

Dodajte svoj komentar